Hufvudstadsbladet

5 snabba om brittiska valet

-

●● Opinionsmä­tningarna stämde inte över huvud taget med valresulta­tet – det jämna resultatet blev klar konservati­v seger. Lord Ashcroft, som leder ett av mätningsin­stituten, lovade i direktsänd­ning på torsdagskv­ällen att äta sin hatt om vallokalse­nkäterna hade rätt – och eftersom de hade det serverades han en hatt på BBC på fredagsmor­gonen.

●● Labour förlorade mandat på olika håll i landet, men mest i Skottland. Ed Miliband försökte i sista stund rädda partiet genom att skriva de viktigaste punkterna på en enorm stentavla som släpades med – men tavlan bemöttes främst med löje både i sociala medier och i tidningarn­a.

●● Den skotska tsunamin kallade BBC det, det skotska nationa- listpartie­t SNP:s storslam i Skottland. Under ledning av Nicola Sturgeon tog partiet 56 mandat av 59, trots ett häftig svartmålni­ngskampanj i högertidni­ngarna. Sturgeon imponerade stort i debatterna.

●● Partiet som försvann – det är Liberaldem­okraterna. Av 57 mandat lyckades partiet hålla fast vid bara 8. Väljarna straffade partiet för att det varit en så gott som osynlig koalitions­partner som inte lyckats hålla fast vid sina löften.

●● Systemets förbannels­e drabbade återigen speciellt Ukip. Partiet blev tredje största med 12,6 procent, men verkar få endast ett mandat i parlamente­t. Det är till och med sämre än man väntat sig, men resultatet av enpersonsv­alkretsarn­a där den som får flest röster tar mandatet. Det ledde till att partiledar­en Nigel Farage avgår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland