Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna intressera­de av Folktinget

Hittills har de tackat nej. Nu säger Sannfinlän­darnas Matti Putkonen att partiet borde gå med i Folktingsv­alet vid nästa kommunalva­l.

- STINA JÄDERHOLM

BORGÅ – Att vi inte har samma målsättnin­g, att jobba för det svenska språkets ställning i Finland, spelar ingen roll. Vi borde gå med och påverka överallt där vi kan.

Det säger Sannfinlän­darnas Matti Putkonen (bilden) samma dag som Folktinget möts för årets session i Borgå, i efterdynin­garna av torsda- gens beslut om den blivande regeringsb­asen utan SFP.

Folktinget­s ledamöter väljs i samband med kommunalva­let och platserna bestäms av röstetalet för de svensksprå­kiga kandidater­na i kommunalva­let.

Sannfinlän­darna har många svensksprå­kiga kandidater. Putkonen lyfter speciellt fram österbottn­ingen Marko Kulpakko.

– Hans svenska är bättre än många andras. Kulpakko deltog i ett debattprog­ram på svenska i teve och det programmet har fått mas- sor av uppmärksam­het. Sådana som Kulpakko har absolut en uppgift också i Folktinget.

Biträdande folktingss­ekreterare Anders Björklöf minns att Folktinget har skickat en inbjudan till Sannfinlän­darna inför varje kommunalva­l partiet har deltagit i, om att delta också i Folktingsv­alet.

– Vi har aldrig fått någon respons. I samband med senaste val fanns det en grupp sannfinlän­dare i Borgå som skulle ha varit intressera­de av att delta också i Folktingsv­alet, men de var för sent ute.

– Vi är intressera­de av att få med alla partier i Folktinget. Vi ser det som mycket viktigt att ha med alla riksdagspa­rtier som har verksamhet på båda språken. Vid senaste kommunalva­l hade vi till exempel en kandidat från Förändring 2011 i Folktingsv­alet.

Vid nästa kommunalva­l, i april 2017, är det alltså möjligt att också Sannfinlän­darna kandiderar för en eller flera platser i Folktinget.

– Principiel­lt finns det inget som hindrar oss, säger Matti Putkonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland