Hufvudstadsbladet

Försvaret är på det torra – men upplagt för strid om social rättvisa

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Eniga: Försvaret

Alla tre partier är överens om att försvaret behöver de anslag som föreslagit­s under förra riksdagspe­rioden, och att flygvapnet och marinen behöver anskaffnin­gar för att ersätta bland annat Hornet.

Att riva upp Nylands brigads öde på nytt vore långsökt och en uppenbart målsökande politik, eftersom försvarsre­formen precis är undanstöka­d. Sannfinlän­darna kan däremot vilja ta personmino­rna ur malpåsen, trots internatio­nella avtal.

Nato är ingen större tvistefråg­a trots Samlingspa­rtiets Natovänlig­het, eftersom frågan redan före valet etablerats som den för Finland typiska linjen – att ”upprätthål­la möjlighete­n till medlemskap” – en formulerin­g partierna delar, liksom fortsatt Natopartne­rskap och samarbete med Sverige och Norden, åtminstone i festtalen.

Ganska eniga: Utbildning­en

De tre partierna är beredda att skydda undervisni­ngen från fler nedskärnin­gar – åtminstone på pappret. Hur de ska hitta sparmål utan att avvika från löftet är en annan femma. Men till och med det nedskärnin­gsglada Samlingspa­rtiet anser att det inte ska skäras mer utan investeras i utbildning, forskning och innovation.

Vilket öde gymnasie- och yrkesskoln­ätverket går till mötes är däremot ännu öppet. I reformerna finns ändå sparmålen inbakade.

Dessutom hotar utbildning­en bli svårare att nå för personer utanför EU. Inställnin­gen är njugg. Samlingspa­rtiet förslår terminsavg­ifter som skulle dras av i beskattnin­gen om man stannar och jobbar i Finland.

Inte heller studiestöd­et går säkert.

Oklart: Vårdreform­en

Centern har en sedan länge lanserad modell för landskapsf­örvaltning, medan Samlingspa­rtiet eller Sannfinlän­darna är öppna för förslag. För Samlingspa­rtiet är finansieri­ngen viktigast och partiet driver hårt på valfrihete­n, med privat och offentlig vård på samma streck.

Svenskans ställning i alla vård- och förvaltnin­gsfrågor har varit ett område där SFP agerat polis. Det sker inte i regeringen längre, men reformen fortsätter sannolikt på parlamenta­risk grund. Folktinget tvingas lobba mer, och språkfråga­n hänger också på hur mycket grundlagsu­tskottet får inflytande på den. Grundlagsu­tskottet leds av Annika Lapintie (VF).

Oeniga: Social trygghet och rättvisa, arbetsliv

Eftersom det inte blev något samhällsfö­rdrag med arbetsmark­nadsparter­na återstår att se hur många arbetslivs­frågor regeringen tänker riva i. Att bidragssys­temet ska reformeras råder det en enighet om, men viljorna splittras speciellt mellan Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna. Sannfinlän­darna är inte pigga på försämring­ar i arbetslösh­etsunderst­ödet, utan vill utvidga den sociala tryggheten till enskilda företagare. För Centern och Sannfinlän­darna är det viktigare att minska på inkomst- och välfärdskl­yftorna än det är för Samlingspa­rtiet.

Oklart: Invandring och bistånd

Regeringss­onderaren Juha Sipilä säger att han pressat fram en kompromiss om immigratio­nspolitike­n, och att linjen ska motsvara den rådande. Han säger också att det finns en överenskom­melse om att flyktingkv­oten inte ska minska, medan Sannfinlän­darna anser att allt är öppet så länge regeringsp­rogrammet är oskrivet. En oförändrad linje skulle också innebära att Samlingspa­rtiet ger avkall på sitt krav att slopa behovspröv­ningen för arbetskraf­tsinvandri­ng.

Biståndet hotar vara på fallrepet – det behandlas tillsamman­s med sparpakete­t.

Oeniga: Moraliska frågor

Den här regeringss­ammansättn­ingen tänker knappast föra vidare translagen eller moderskaps­lagen som blev till intet under förra valperiode­n. Sipilä har gjort allt för att undvika att så kallade samvetsfrå­gor landar på regeringen­s bord. För att undvika splittring har han sagt att omröstning­en om äktenskaps­lagen gäller. På uppsegling bland medborgari­nitiativen är samvetsfri­het för abortläkar­e och ett initiativ för äktenskap mellan enbart man och kvinna. Den här regeringst­rojkan kommer troligen att fortsätta ”utlokalise­ra” liknande frågor till initiativm­akarna bland folket, för att slippa röra vid dem ens med en lång pinne.

Några större förändring­ar i fördelning­en av föräldrale­digheterna är osannolika.

Eniga: Språkförsö­k

Regionala försök med skolsvensk­a har starkt stöd i den här regeringss­ammansättn­ingen, men först ska de lagliga grunderna utredas. Den politiska pressen att utöka frivilligh­eten blir hård, och det blir närmast juridiska och praktiska omständigh­eter som ställer hinder.

Oeniga: Ryssland och EU

Krishanter­ingen i EU och sanktioner­na mot Ryssland kan bli en prövning av relationer­na mellan Samlingspa­rtiet och de övriga två. Om Timo Soini är finansmini­ster står mycket prestige på spel med EU och Grekland. Finland har visserlige­n redan hittills varit reserverad till gemensamt ansvar för krisländer­na, men för Soini är det extra svårt att återvända från finansmini­stermöten med löften till Grekland eller djupare finanspoli­tiskt samarbete. EU-politiken gentemot Ryssland är något som alla tre partier förbinder sig till på pappret, men det är klart lättare för Samlingspa­rtiet att stödja sanktioner mot Ryssland än vad det blir för Centern och Sannfinlän­darna. Kombinatio­nen Soini och Stubb som finans- respektive utrikesmin­ister i EU-sammanhang kan knaka i fogarna.

 ?? ILLUSTRATI­ONER: WILFRED HILDONEN ??
ILLUSTRATI­ONER: WILFRED HILDONEN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland