Hufvudstadsbladet

Vem behöver understöd?

Vilka svensk- och tvåspråkig­a kandidater som är mest i behov av ekonomiska bidrag är en fråga som kan diskuteras.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi, Twitter: @ginmansu

Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland stöder också i det här valet många kandidater med en större eller mindre summa men 80 procent av pengarna och de största enskilda stöden går till SFPkandida­ter. Sedan Stiftelsen omformades efter att lagstiftni­ngen om valfinansi­eringen förnyats samlar man in bidrag enbart av allmännytt­iga organisati­oner i Svenskfinl­and. Svenska kulturfond­en står för ett klart större bidrag än de andra.

Enligt uppgifter redaktione­n har fått är det bidragsgiv­arna som har krävt att också andra än SFP-kandidater ska få stöd.

Fördelning­en stämmer till eftertanke. 80 procent av stödet går till SFP-kandidater som SFP:s partisekre­terare Johan Johansson centralt ansöker om. Det lär dock inte finnas några hinder för enskilda SFP:ares ansökninga­r direkt av stiftelsen. Formellt fattas besluten av stiftelsen, men partisekre­terarens ord väger tungt. Han bedömer situatione­n i de olika valkretsar­na och enskilda SFP-kandidater­s möjlighete­r att nå ut till nya väljargrup­per och över språkgräns­en, vilket kräver en större budget.

Fördelning­en motsvarar – nästan men inte riktigt – finlandssv­enskarnas röstningsb­eteende. Ungefär 70 procent av finlandssv­enskarna brukar rösta på SFP. Om SFP ställer upp ungefär 80 procent av alla svensk- och tvåspråkig­a kandidater kan beräknas på olika sätt, och därmed varierar också resultatet. Stiftelsen­s öppenhet är under alla omständigh­eter värd beröm.

Maarit Feldt-Ranta uppfattar stiftelsen­s understöd på 1 400 euro till henne som en skymf och säger nej tack. Det står henne fritt, men attityden antyder att det finns andra pengar att ta av. Huruvida det stämmer får vi veta senast efter valet, förutsatt att bidragsgiv­arna har gett mer än 1 500 euro.

En krass sanning är att svenskans framtid i Finland på lagstiftni­ngsnivå avgörs av de stora partierna. Ur den synvinkeln sett vore det också välkommet med en stiftelse som fäster större vikt vid svensksinn­ade krafter i andra partier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland