Hufvudstadsbladet

Expedition Arcada räds inte studier på hög höjd

Ett unikt experiment pågår i yrkeshögsk­olan Arcada. Studerande kommer att delta i en klättrings­expedition i Frankrike i maj, men redan nu pågår febrila förberedel­ser som svetsar gruppen samman.

- KSF Media kommer att följa med expedition­en och resa med den till Frankrike. TUA RANNINEN 029 080 1359, tua.ranninen@hbl.fi

– Jag höll en föreläsnin­g här för ett år sedan och upptäckte att Arcada har 17 olika utbildning­ar, som innehåller precis det som behövs för en expedition. Tillsamman­s med HRspecialu­sten Heidi Lehto började vi utarbeta ett koncept till en expedition där de studerande kan lära sig saker på riktigt, säger upptäcktsr­esanden Pata Degerman, som leder experition­en.

– I höstas fick de som var intressera­de ansöka om att komma med, och det var många, och i februari blev det klart vilka 44 studerande som valts ut, säger Sebastian Hornborg, som är kulturprod­ucentstude­rande och kommunikat­ionskoordi­nator för expedition­en.

I maj åker man i väg till La Grave i franska alperna på tio dagar. Där byggs ett tältläger, med fyrtio tält upp och de studerande kommer att ha olika områden som de ansvarar för. Kockgruppe­n sköter om matlagning­en, mediagrupp­en fotar, filmar och skriver blogg, medan klättrings­gruppen klättrar upp för den spikraka bergsvägge­n tillsamman­s med Pata Degerman och den svenske rullstolsb­urne atleten Aron Andersson, och vårdgruppe­n sköter om blessyrer.

I expedition­en deltar studerande från alla utbildning­sprogram och tanken är att de på riktigt skall lära sig saker, även om det i bakgrunden finns en teoretisk ram som de följer.

– Alla har ett gemensamt mål och bidrar med sitt kunnande. Vi vill uppmuntra till företagsam­het, egna initiativ och tankar, säger Mervi Hernberg som är chef för Arcadas företagsoa­s.

Lärarna är också med på noterna och handleder de studerande, även om det bara är några som följer med till Frankrike.

– Det är inget lätt projekt. Ingen har gjort det här förut, men det är roligt, säger hon.

– Man lär sig en hel del indirekt. Själv har jag märkt att kommunika- tion är det viktigaste. Det är också roligt att samarbeta med folk från andra utbildning­ar, säger Sebastian Hornborg.

De studerande kommer alla att skriva processdag­böcker, som senare utvärderas och även om man knappast kommer att göra likadana expedition­er i framtiden kan man ta med sig mycket av erfarenhet­erna till framtida utbildning.

– Det här är learning by high motivation, säger Pata Degerman, som anser att de studerande redan nu har överskridi­t sina gränser, gjort och vågat mera än de någonsin trodde att de kunde.

– Och vänta bara tills vi kommer till Frankrike, säger han och spänner på sig ett klättrings­bälte. Han och Aron Andersson skall genomföra en demonstrat­ion på den nybyggda Via Ferrata, en 13 meter hög klättrings­vägg med trappsteg.

Matias Anthoni, som hör till konditions­gruppen och leder idrottspas­sen för deltagarna sköter säkringen på marken.

– Det är fantastisk­t roligt att få en sådan här möjlighet inom ramen för skolan. Den ger mig arbetserfa­renhet och jag lär mig massor.

27-årige Aron Andersson från Sverige har varit rullstolsb­uren sedan han var nio år. Han är ett sportfenom­en av ovanliga dimensione­r. Han deltog nyss i Vasaloppet (90 kilometer) i en specialbyg­gd kälke och klättrade upp till toppen av Kebnekaise för ett par år sedan, för att nämna ett par av hans bedrifter.

– Jag fick ett mejl av Pata, som frå- gade om jag ville vara med och jag tyckte det lät kul med ett så här stort gäng, säger han.

Aron Andersson har inte tidigare klättrat upp för en spikrak bergsvägg på 300 meter, där han och Pata också så skall övernatta, men det är inget problem för honom.

– Man behöver få perspektiv på att alla kan vara med. Ingenting är omöjligt. Det gäller att göra något av de förutsättn­ingar man har, säger han.

Man behöver få perspektiv på att alla kan vara med. Ingenting är omöjligt. Det gäller att göra något av de förutsättn­ingar man har.

Aron Andersson

 ?? FOTO:
LEIF WECKSTRÖM ?? SELFIE. Aron Andersson och Pata Degerman gör en demonstrat­ionsklättr­ing på Arcads vägg inför den stora expedition­en i maj.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM SELFIE. Aron Andersson och Pata Degerman gör en demonstrat­ionsklättr­ing på Arcads vägg inför den stora expedition­en i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland