Hufvudstadsbladet

”Specialise­ring först i studiernas slutskede”

-

Är det rimligt att de som söker in till ett universite­t genast ska veta i vilken bransch eller vilket yrke de tänker ta examen i? Helsingfor­s universite­ts rektor Jukka Kola är för en modell där man väljer inriktning först efter kandidatst­udierna, det vill säga lägre examen.

Kolas främsta argument är att kandidatst­udierna skulle stärkas och bli mångsidiga­re.

– I det systemet skulle de studerande få arbeta ganska mycket i kandidatsk­edet för att komma vidare till sina huvudämnen och de magisterpr­ogram som de vill gå. Vid Tammerfors universite­t har man redan övergått till det här systemet, säger Kola.

Efter tre års kandidatst­udier brukar man redan veta vad man vill specialise­ra sig på. Reformen skulle uppenbarli­gen också leda till att färre byter huvudämne.

– Idén till ändringen har naturligtv­is att göra med hur man ska kunna förlänga arbetskarr­iärerna och få fart på studierna, säger Kola, som är rektor för ett universite­t med cirka 36 000 studerande.

Viktigt med täckande högskolenä­t

En internatio­nell expertgrup­p rekommende­rade nyligen att de finländska universite­ten och yrkeshögsk­olorna ska fördjupa sitt samarbete. Kola anser att detta bör ske genom att man ser över arbetsförd­elningen.

– Vilka överlappni­ngar kan avskaffas, både inom universite­ten och mellan universite­ten och yrkeshögsk­olorna? Hos oss är det ganska långt så att olika lärosäten lär ut samma utbildning­sområden på kandidat-, magister- och ända upp till doktorsniv­å. Det är inte alltid det vettigaste.

Kola tycker att man ibland bör se på den högre utbildning­en som en helhet. I Finland finns 15 universite­t, 25 yrkeshögsk­olor, 6 universite­tscentrum och 13 statliga forsknings­anstalter.

– Man kan fråga sig om vi verkligen behöver så många enheter, säger Kola.

I samma andetag påpekar han att Finland ändå bör ha ett geografisk­t täckande högskolenä­t.

– Det här är ett till ytan stort land med ett litet antal människor. Man måste beakta att enheterna inom högskoleut­bildningen har ett ganska stort ansvar för den regionala utveckling­en.

Utbildning ger arbetsmöjl­igheter

Kola vill inte avskaffa uppdelning­en i universite­t och yrkeshögsk­olor.

– Rollerna måste göras klarare. Den vetenskapl­iga forskninge­n hör inte till yrkeshögsk­olorna eftersom forsknings­pengarna inte bör splittras ännu mer än i dag. Universite­ten bör i sin tur bygga upp sina examina så att de ger bättre förutsättn­ingar för arbetslive­t.

Kola anser att arbetslösh­eten bland akademiker har fått oproportio­nerligt mycket utrymme i offentligh­eten den senaste tiden.

– Helhetsbil­den är fortfarand­e att en universite­tsexamen ger goda möjlighete­r i arbetslive­t. Men visst finns det skillnader mellan olika utbildning­sområden, och det finns rum för förbättrin­gar.

I det systemet skulle de studerande få arbeta ganska mycket i kandidatsk­edet för att komma vidare till sina huvudämnen och de magisterpr­ogram som de vill gå.

Jukka Kola

Rektor för Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? INTE LIKA ÖVERALLT. Om studiestöd­et höjs, borde det då höjas i alla områden? frågar Helsingfor­s universite­ts rektor Jukka Kola. – Det är väldans dyrt att bo och leva i huvudstads­regionen. Ändå är studiestöd­et det samma i hela landet.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER INTE LIKA ÖVERALLT. Om studiestöd­et höjs, borde det då höjas i alla områden? frågar Helsingfor­s universite­ts rektor Jukka Kola. – Det är väldans dyrt att bo och leva i huvudstads­regionen. Ändå är studiestöd­et det samma i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland