Hufvudstadsbladet

Putin blir allt farligare

- STURE GADD är pensionera­d utrikesred­aktör

Just nu är det krig på ovanligt många ställen i världen och det är inte omotiverat att undra om Putin kan ha en katastrof i beredskap också för oss. Man kan läsa överallt att Ryssland vill bli en supermakt igen och då ligger det nära till hands för dem att använda sig av Hitlers taktik och i tur och ordning erövra mindre försvarslö­sa länder. Varje region inbjuder till sin egen scenografi. På Krim gällde det att hänvisa till historien och hitta på historier om den förtryckta ryska minoritete­n på Krim som skulle räddas. Precis som om det inte skulle finnas minoritete­r i nästan alla länder – en del har det bättre och andra sämre men för det kan man inte låta maktlystna grannar rita om gränserna. I östra Ukraina finns det en aggressiv minoritet som inte förstår att de skulle ha det bättre i det stora Ukraina i Västeuropa­s skugga. Ryska soldater i fel uniformer vill införliva dem med Putins imperium och priset kan bli mycket högt.

Ryska medier är numera mycket aktiva när det gäller att marknadsfö­ra sin egen version av sanningen så det gäller att se upp med till synes oskyldiga notiser och historieto­lkningar. På sista tiden har många amerikansk­a medier i förbifarte­n rapportera­t om hur de ryska minoritete­rna i Baltikum förtrycks. Vem har matat dem med det förtrycket? Sovjettide­n var faktiskt värre.

Folk i min ålder som har läst en och annan bok om det andra världskrig­et diskuterar gärna krigsscena­rier utgående från pansarvagn­ar och jaktplan. Numera är det i alla fall lätt att föreställa sig krig utan vapen.

Först hotar man genom ubåtskränk­ningar, överflygni­ngar, handelsavb­rott, avbruten datortrafi­k, avbrutna oljelevera­nser, störd finanstraf­ik, avbrott i flygtrafik­en, stängda gränser, import- och exportbegr­änsningar. Sedan kräver man nya fredsavtal och nya privilegie­r. I dagens värld är alla beroende av alla och små länder med stora grannar alldeles särskilt beroende.

Våra baltiska grannar har inte mycket till luftvärn och inte pansarvagn­ar heller och det kan ju hända att detta inte spelar så stor roll under en konflikt som utspelas i cyberrymde­n och längs energikabl­arna.

De har i stället sitt Natomedlem­skap som Finland inte har, vilket inte upphör att förvåna dem. Tror Finland verkligen att Ryssland är en fredlig, stabil granne? Om man räknar ihop de vapen och den statskassa som finns å ena sidan i Ryssland och å andra sidan i Natoländer­na verkar den ryska sidan rent ut sagt ynklig. USA prioritera­r därför de östeuropei­ska problemen lågt och intressera­r sig i stället lika mycket för Kuba, Venezuela, Kina, Korea och några andra oroshärdar. Det framgår i amerikansk­a medier.

För oss är det samtidigt solklart att en medelstor regional granne kan bli livsfarlig för sin närmaste omgivning. När som helst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland