Hufvudstadsbladet

EM en etapp mot drömmen om Rio

Höstens EM och sommarens Världsliga är delmål på väg mot den stora drömmen, att få spela i OS i Rio nästa år. Laget kan bli ännu bättre och chanserna finns, försäkrar tränaren Tuomas Sammelvuo.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

För lagets chefsträna­re Tuomas Sammelvuo spelar gruppindel­ningen i EM ingen större roll. För att kämpa om medalj gäller det hur som helst att slå de flesta lagen, påpekar han.

– Gruppindel­ning är någonting vi inte kan påverka, det vi kan göra är att koncentrer­a oss på vårt eget görande och spela så bra som möjligt. Det är onödigt att spekulera kring motståndar­na, säger Sammelvuo.

Förutom medaljerna står också de finländska herrarnas ranking i Europa på spel vid höstens turnering. Rankingen är i sin tur viktig med tanke på möjlighete­rna att spela i OS i Rio de Janeiro om ett drygt år. Drömmen om att spela i Rio blir inte blir verklighet om laget inte klarar sig i EM, påpekar Sammelvuo.

Om de europeiska platserna i OS kämpar världsdele­ns åtta bästa lag. Inför sommaren ligger Finland just på en åttonde plats. Båda höstens värdnation­er för EM, Italien och Bulgarien ligger högre, liksom världsmäst­aren från i fjol Polen. Före Finland ligger också världstvåa­n Ryssland samt Tyskland, Serbien och Frankrike.

Möjlig världsliga Men det är inte bara placeringe­n i höstens EM som avgör om Finland får en chans att vara med och konkurrera om en OS-plats. Under sommaren spelar herrarna i Världsliga­n, i samma grupp som Belgien, Holland och Portugal.

Alla tre länderna ligger snäppet efter Finland i den europeiska rankingen, men är hårda motståndar­e. Belgien har utifrån sin placering i föregående EM-turnering liksom Finland tryggat sin plats i höstens mästerskap, medan Portugal gör upp om en plats mot Slovenien och Holland spelar om sin eventuella plats mot Spanien.

– De ligger efter oss i rankingen och vi ska hålla dem där, säger Sammelvuo. Finlands herrar samlas till sitt första gemensamma läger inför vårens och sommarens matcher i Kuortane i slutet av april. I mitten av maj kommer Irans landslag till Finland för tre landskampe­r. Iran är rankat tia i världen och kom på en sjätteplat­s i fjolårets VM-turnering i Polen. Där slutade Finland nia.

– Jag är övertygad om att vi kan förbättra vår spelande från VM, säger Sammelvuo.

Unga får möjlighet Han diskuterar just nu med de spelare som ingick i det framgångsr­ika laget i Polen och berättar att de flesta av dem fortsätter. Alla har ändå inte beslutat sig.

– Laget är inte valt ännu, det är möjligt att nya spelare också får chansen.

I år spelas nämligen också något som kallas Europeiska spelen för första gången. Det är ett idrottseve­nemang med många olika sportgrena­r och går av stapeln i Azerbajdz- jan i Baku i juni. Volleyboll är en av många grenar på programmet.

– Vår huvudsatsn­ing under sommaren är Världsliga­n, men Europeiska spelen ger en möjlighet att utvidga landslaget. Jag har under vintern följt med den inhemska ligan noga för att hitta potentiell­a yngre spelare som i något skede kan utmana de nuvarande landslagss­pelarna, säger Sammelvuo.

I motsats till Världsliga­n ger Europeiska spelen inte några rankingpoä­ng.

Många av fjolårets landslagss­pelare spelar den här säsongen i hemlandet. Det ger enligt Sammelvuo en god grund för att bygga upp laget. Han påpekar att träningen i Finland håller hög nivå.

– Många yngre spelare i de utländska serierna skaffar sig värdefull erfarenhet där, det är också viktigt, säger han.

 ?? FOTO: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI ?? MOTSTÅNDET KLART. Tuomas Sammelvuos landslag ställs mot Ryssland, Serbien och Slovakien i EM-slutspelet.
FOTO: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI MOTSTÅNDET KLART. Tuomas Sammelvuos landslag ställs mot Ryssland, Serbien och Slovakien i EM-slutspelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland