Hufvudstadsbladet

Grötkok och insulin

-

Hemvården ska hjälpa äldre personer, funktionsh­indrade vuxna, långtidssj­uka och konvalesce­nter att bo tryggt hemma. Hemvården kan bestå av hemsjukvår­d (ordinerad och under uppsikt av läkare) och hemservice (personlig omsorg). Hemvården kan också erbjuda stödtjänst­er som måltidsser­vice, tvätt- och städtjänst­er, bastubad och hjälp med vissa uppköp. De klienter som enbart behöver hjälp med städning och butikstjän­ster uppmanas att köpa tjänsterna privat.

Esbo är indelat i sju hemvårdsom­råden. Esbo centrums hemvårdsom­råde omfattar själva centrum, men också Köklax i väster, Lakisto och Lahnus i norr samt Kurängen sydost om Esbo centrum.

Hemvårdsom­rådet för Esbo centrum har 466 regelbundn­a klienter och cirka 610 tillfällig­a. Kundförhål­landet räknas som regelbunde­t om hemvårdsbe­hovet räckt längre än tre månader.

41 närvårdare och 11 sjukskötar­e är anställda i Esbo centrum-området. De arbetar i två skift alla dagar i veckan. För sjukfall finns en vikariepoo­l på 37 personer, som gör inhopp i alla sju områden. Alla gånger finns ingen vikarie att få.

För klienterna kostar hemvårdens tjänster 3,5–35 procent av bruttoinko­msten beroende på vilka tjänster som ingår och hur ofta de behövs.

I Esbo bor i dag 12 700 personer som fyllt 75. Enligt stadens egen prognos har antalet ökat med 43 procent, till 22 200 personer, om åtta år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland