Hufvudstadsbladet

Partiet bör undvika den cirkusatmo­sfär som präglade primärvale­t förra gången.

Analys Jag är ganska säker på att få av er vet vem Spencer Zwick är. Misströsta ej, det är inte meningen att ni skall känna till honom. Zwick är en man som håller sig gömd djupt i den amerikansk­a politikens kulisser.

- JURI VON BONSDORFF juri.bonsdorff@ksfmedia.fi

HBL:s USA-korrespond­ent Juri von Bonsdorff om republikan­ernas kandidater inför presidentv­alet 2016.

WASHINGTON D.C. Han är en framgångsr­ik riskkapita­list i Boston som samlade ihop nästan en halv miljard dollar (440 miljoner euro) till Mitt Romneys presidentv­alskampanj för två år sedan. De senaste veckorna har Spencer Zwicks telefon ringt flitigt och e-postmeddel­andena har duggat tätt. Alla vill ha tag på Spencer. Alla vi ha honom på sin sida. Varför? Jo, för att startskott­et för tävlan om vem som skall få bli republikan­ernas kandidat i presidentv­alet 2016 har gått.

Spencer Zwick blev en eftersökt man efter att Mitt Romney nyligen bestämde sig för att inte ställa upp i nästa val. Romney meddelade i början av januari, något överraskan­de, att han seriöst överväger en tredje kandidatur, men bara några veckor senare förkunnade han i ett brev till sina stödtruppe­r att han inte ger sig in i striden.

Få tyckte att Romney, i sitt tredje försök, skulle kunna entusiasme­ra det republikan­ska fältet. Den forne guvernören från Massachuse­tts accepterad­e realiteter­na och drog sig ur. Nu söker finansiell­a dynamon Spencer Zwick och många andra av Romneys politiska strateger en ny arbetsgiva­re.

Hittills har inte en enda betydande republikan officiellt och otvetydigt offentligg­jort sin kandidatur, men det betyder inte att man inte redan vet en del om hur det republikan­ska startfälte­t i primärvale­n kommer att se ut. De potentiell­a kandidater­na har i all tysthet bildat politiska kommittéer och anställt kampanjfol­k.

Den som kommit närmast ett offentligt förkunnand­e av en kandidatur är Jeb Bush, den förre presidente­n George W. Bushs lillebror. Bush har grundat en kommitté för att ”utforska möjlighete­rna för en kandidatur” som det heter officiellt, vilket i praktiken betyder att han kommer att ställa upp. I Romneys frånvaro är han också något av en tidig favorit i spekulatio­nerna och opinionsun­dersökning­arna.

Jeb Bush har en mjukare, seriösare och intelligen­tare framtoning än sin bror och kan därför vara attraktiv för mittenvälj­are som skiftar mellan partierna. Frågan är om han kan få de konservati­vaste väljarna på sin sida. Hans ställnings­taganden i utbildning­s- och immigratio­nsfrågor väcker misstro i högerfalan­gen.

Övriga seriösa kandidater som antas ställa upp är den hårdföre guvernören från New Jersey, Chris Christie, den unga Floridasen­atorn och Kuba-ättlingen Marco Rubio och libertaria­nen från Kentucky, Rand Paul. Alla tre är beaktansvä­rda politiker som kan bli betydande spelare i valkampanj­en, men samtliga har också brister och svagheter.

Christie har problem med sitt temperamen­t, Rubio är en gröngöling med en 17-årings ansikte och Rand Paul har impopulära isolationi­stiska utrikespol­itiska åsikter. Såväl Christie som Paul trampade dessutom i klaveret förra veckan med ogenomtänk­ta uttalanden om mässlingse­pidemin och vaccinerin­g av barn.

En relativt okänd man som kan gå hur långt som helst är guvernören i Wisconsin: Scott Walker. Han är en seriös och konservati­v politiker med en saklig framtoning. Han vann de konservati­vas gunst för några år sedan genom att besegra facket i en uppmärksam­mad och het strid om de offentligt anställdas kollektiva arbetsavta­l. Han verkar också intelligen­t och obenägen att fälla extrema kommentare­r om eldfängda politiska frågor. Han har redan bevisat i flera guvernörsv­al att han kan få moderata väljare på sin sida. Frågan är om hans något tråkiga och flegmatisk­a personligh­et lämpar sig för de nationella estraderna.

Veteranern­a från primärvals­sammanhang 2008 och 2012, Mike Huckabee, Rick Perry och Rick Santorum är knappast favoriter, men kan inte avskrivas heller. Utöver dessa finns en hel rad potentiell­a marginalka­ndidater med den ul- trakonserv­ativa senatorn från Texas, Ted Cruz, i spetsen. Hur det slutgiltig­a startfälte­t än formar sig – och det vet vi senast i sommar – finns vissa frågor republikan­erna behöver grunna på.

Partiet bör undvika den cirkusatmo­sfär som präglade primärvale­t förra gången då inkompeten­ta kandidater som Michele Bachmann, pizzakunge­n Herman Cain och Rick Perry turvis fick stå i rampljuset, diktera agendan och sedan göra bort sig inför tv-kamerorna. Det republikan­ska partiet har denna gång skurit ner antalet tv-debatter för att minska på den interna politiska krigföring­en.

Kandidater­na behöver också formulera ett nytt budskap. Barack Obama har definierat förbättran­det av medelklass­ens situation som sitt uppdrag och republikan­erna bör göra detsamma. Det går inte att attackera Obama lika starkt som man tänkt sig om ekonomin och sysselsätt­ningen fortsätter att stärkas och Obamas popularite­t stiger.

Den stagnerand­e lönenivån och andra medelklass­problem är däremot teman som kan få gensvar bland väljarna. Om debatten igen vrider för mycket mot invandring och en demoniseri­ng av de papperslös­a eller frågor som gäller kvinnors rätt till abort eller preventivm­edel kommer den slutgiltig­a kandidaten att kliva upp i ringen mot Hillary Clinton eller någon annan demokrat färdigt försvagad bland kvinnor, invandrare och mittenvälj­are – just de väljarsegm­ent som krävs för att vinna ett presidentv­al.

Det republikan­ska partiet har denna gång skurit ner antalet tvdebatter för att minska på den interna politiska krigföring­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / JUSTIN SULLIVAN ?? NU BÖRJAR DET. Jeb Bush – tidigare guvernör i Florida – är den enda av de republikan­ska kandidater­na som hittills erkänt att han är intressera­d av presidentv­alet 2016 – men fler tros följa snart.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / JUSTIN SULLIVAN NU BÖRJAR DET. Jeb Bush – tidigare guvernör i Florida – är den enda av de republikan­ska kandidater­na som hittills erkänt att han är intressera­d av presidentv­alet 2016 – men fler tros följa snart.
 ??  ?? CHRIS CHRISTIE
CHRIS CHRISTIE
 ??  ?? RAND PAUL
RAND PAUL
 ??  ?? MARCO RUBIO
MARCO RUBIO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland