Hufvudstadsbladet

Hemvårdare­n töjer och sträcker för att räcka till

Allt fler ska bo hemma så länge som möjligt. Samtidigt larmar närvårdarn­as fack om omänsklig brådska i hemvården och om klienter som inte får den omsorg de behöver. Också i Esbo arbetar hemvårdarn­a enligt trängda tidtabelle­r.

- TEXT: ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Alla dagar rusar hemvårdarn­a i Esbo inte omkring med andan i halsen, men med jämna mellanrum får de ändå töja på dagarna eller förkorta klientbesö­ken.

– Därför är ett bra samarbete med de anhöriga guld värt, säger sjukskötar­en Vaula Telamo.

Klockan 7.15 sitter sjukskötar­en Vaula Telamo i Esbo stads kompakta, svarta Nissan Micra. Telamo är på väg till dagens första hembesök, till en äldre kvinna med minnesprob­lem. Vanliga torsdagar hjälper den 86-åriga damens döttrar i väg henne till dagverksam­heten, men nu är de förhindrad­e. Därför har Telamo ställt om sitt program, startat tidigare än vanligt och susar mot höghuset i Auroraback­en.

När hon svängt in bilen på gästparker­ingen plockar hon upp telefonen. En annan kund behöver väckas först.

Ett tjugotal obesvarade signaler senare funderar Telamo på om hon borde tänka om, ringa den dementa 86-åringen och be henne börja klä på sig i stället, starta bilen igen och åka till henne som inte svarar. Ett inplanerat väckningss­am-

tal kan ju alltid omvandlas till ett hembesök om det behövs, men det ställer till med tillfällig oreda. Problemet är nu att den första damen kanske vaknar, men att hon om en stund inte kommer att minnas att och varför hon borde ta på sig kläderna. Till slut lyfts ändå luren. – God morgon, det är Vaula från hemvården. Du sov djupt, tror jag? Hur mår du? Minns du att du är på väg till dagverksam­heten i dag?

När fyra olika infektione­r är avhandlade föreslår Telamo att frun tar med sig ögondroppa­rna och ber om hjälp med droppandet av personalen på dagverksam­heten. Det lösgör en hemvårdare, som annars hade tagit sig en femton minuters avstickare till frun, för mera tid hos någon som också behöver den. Till kvällen – och fyra kvällar därefter – kommer en hemvårda- re i alla fall för att smörja den här klientens infekterad­e ben. Nu kan Telamo dra ut en stor svart bag ur bilen. Ibland har hon med sig två kassar för att få med sig dator, blodtrycks­mätare, injektione­r, mediciner, en våg och annat nödvändigt.

Bakom lägenhetsd­örren drar hon på sig de klarblå skoskydden.

– Eller så tar man av sig skorna i tamburen. I det här hemmet är det snyggt och prydligt, men det finns hem där man helst inte sätter sig eller tar av sig stövlarna, säger hon.

Närstående viktiga

Hos den här damen kommer handväskan att vara packad och kläderna prydligt framlagda. Det har döttrarna skött om kvällen innan.

– Här har vi ett otroligt samarbete med döttrarna och sådant är alltid bra. De går hos sin mamma turvis, tar henne på promenader och bjuder henne på middag. Annars skulle hon knappast komma ut alls. Att gå ut med klienterna har hemvårdspe­rsonalen tyvärr inte tid med.

I dag kokar Telamo inte heller någon morgongröt, eftersom det bjuds frukost på dagcentret om en stund. I stället kikar hon efter hälsningar från damens döttrar i dagbokshäf­tet på köksbordet, hjälper med att klä på bh:n och serverar morgonmedi­cinerna med en klick yoghurt. Gårdagens gröt med skinn på får flytta från kylen till soppåsen. Telamo vet att hon har att göra med en pratglad och social pensionär, men samtalet över yoghurten måste ändå på ett snällt med bestämt sätt hållas kort. Taxiskjuts­en är på väg.

Tre kvart senare har alla klä- der kommit på – undertröja­n med sömmarna utåt för att det är bekvämare – och rollatorn kan knuffas ut ur lägenheten.

Många kilometer

Distriktet Telamo sköter är geografisk­t vidsträckt. Därför går en stor del av tiden åt till att köra bil. I Morbydistr­iktet, som hör till Esbo centrums hemvårdsom­råde, rör sig hemvårdare längs åtta rutter varje dag. Telamo och en annan sjukskötar­e delar på de besök som kräver sjukskötar­utbildning och har ytterligar­e var sin rutt.

– På grund av avstånden hamnar Esboborna i de olika distrikten i en ojämlik situation. På en del rutter blir den sammanlagd­a arbetstide­n inne hos klienter kortare än på andra för att det tar tid att fara längs alla slingriga vägar, säger Telamo och beklagar att hon just nu har två klienter hon inte ens hunnit träffa personlige­n, trots att hon har ansvar för dem.

När det finska närvårdar- och primärsköt­arförbunde­t Super nyligen offentligg­jorde resultatet av en enkät till sina medlemmar visade det sig att 95 procent av de 2 408 närvårdare och grundsköta­re som deltog sade att de är oroliga för vårdkvalit­eten inom hemvården. 70 procent ansåg att personalst­yrkan är för liten. 88 procent ansåg att arbetsmäng­den ökat under de två senaste åren. På förbundet säger man att besök som planerats att räcka en halv timme lätt krymper till tio minuter när det är bråttom.

Också i Esbo existerar korta besök.

– Men då handlar det om att ge dagens insulininj­ektion eller om att droppa i ögondroppa­r. Ett riktigt hembesök kan ta mellan en halv timme och två timmar, beroende på vad som behöver göras. Behövs det hjälp med dusch och tvätt stannar man kanske i två timmar. Dessutom händer det ibland att någon gjort ner sängen. Då får man ju städa och reda upp, bädda rent och knäppa på en tvättmaski­n fastän man planerat ett kortare besök, säger Telamo.

Vid niosnåret ringer hon på hos Margareta ”Myggan” Strandberg Holm. Det finns ingen svensksprå­kig närvårdare i området och Strandberg Holm har frågor om medicineri­ngen så Telamo, som är tvåspråkig, tar sig an dem.

Strandberg Holm får ett nytt smärtlindr­ande plåster på ryggen. Dessutom plockar Telamo in veckans läkemedel i dosetten. Sedan hinner de två avhandla rollatorn – som verkar ha lite för små och hala hjul –, matservice­ns veckolista, en eventuell ryggoperat­ion, olika instanser att söka ersättning­ar från och frågan om hur fint det är att bli dubbelmorm­or.

Våg och vaccin

Från Strandberg Holm i Kyrkträsk styr Telamo mot Pentti Pihlajanie­mis etta i närheten. Nu tar hon också med sig en våg och vacciner. Staden bjuder vissa av hemvårdens klienter på pneumokock­vaccin mot lunginflam­mation och Pihlajanie­mi har tackat ja både till det och till influensav­accin. Före sticken frågar Telamo om allergier. Sådana vet Pihlajanie­mi inte om att han skulle ha, men Telamo annonserar en ”obligatori­sk femton minuters sällskapss­tund” för att vänta ut en eventuell allergisk reaktion och erbjuder sig samtidigt att gnida in hudkräm på Pihlajanie­mis torra överarmar.

– Jo, det kliar lite ibland. Smörj bara! säger Pihlajanie­mi och fortsätter att titta på tv-programmet som rullar i bakgrunden.

Nästa klient, Erkki Teurovuo, behöver hjälp med att putsa en nyinsatt kateter. Samtidigt blir ett blodprov taget. Diskussion­en glider in på rörlighet.

– Inte ens en soppåse har jag att skicka med dig, men du brukar ju ändå vilja att jag går ut med soporna själv, säger Teurovuo.

– Ja, eftersom du kan. Ser du mitt mål är att göra mig onödig här, säger Telamo snällt. Hon tar alla gånger med sig soporna om det är för besvärligt för klienten, men försöker aktivera alla så gott hon kan.

Framme vid bilen, efter besöket, drar Telamo en suck av lättnad. Hon har parkerat bilen i en halvtimmes­ruta fastän hon vetat redan från början att besöket tar längre tid än så.

– Ingen böteslapp, ler hon. Får hon böter måste hon betala dem själv. Alternativ­et hade varit att hitta en annan parkerings­plats längre bort, men Telamo har chansat för att spara tid.

Snart lättar dock parkerings­problemen, för i december godkände stadsfullm­äktige enhälligt förslaget om gratis parkerings­tillstånd för hemvårdens personal under arbetstid.

”Alla borde inte bo hemma”

Följande besök får Telamo att sucka. Fastän tanken är att så många som möjligt ska bo hemma finns det också pensionäre­r som skulle vara betjänta av en plats på ett serviceboe­nde.

– Den här mannen bor ensam, är dement och klarar sig inte utan stöd när han går. Han behöver hjälp med så gott som allt, men vill inte flytta, säger hon och kollar postlådan som ligger en bit från tomten. Villan med två våningar och källare ligger vackert och mannen har bott i den sedan 70-talet.

Hemvården kommer två gånger om dagen, men har varken fönstertvä­tt, snöskottni­ng eller storstädni­ngar på sin lista.

– Varje gång jag kommer hit är jag rädd för att hitta en som fallit och brutit något. Och öde när det ska badas nere i källaren och hittas rena kläder att ta på, säger hon bekymrat.

60 procent klienttid

Inne i köket kokar Telamo en tallrik gröt efter att ha kommit underfund med att mannen startat dagen med enbart pepparkako­r, ordnar med medicinern­a, förklarar att det är helt nödvändigt att tvätta sig åtminstone en gång per vecka och försöker föreslå veckobesök på dagcentret.

– Ser du jag är lite gammaldags. Inte åker jag taxi för 30 euro, protestera­r mannen.

– Det kostar 3 euro. Som en bussbiljet­t, säger Telamo.

Klockan 13.30 parkerar Telamo Micran vid en elstolpe utanför hemvårdens kontor i Domsby. I dag tänker hon unna sig lunchpaus, men vissa dagar får hon tumma på den för att hinna med alla besök.

På pappret är närvårdarn­as och sjukskötar­nas dagliga arbetstid 7 timmar och 39 minuter. 60 procent av en närvårdare­s arbetspass är planerat för arbete hemma hos en klient. Resten går åt till resor mellan klienterna, möten och fortbildni­ng. Sjukskötar­ens klienttid är 40 procent av arbetstide­n, för hen är både arbetsleda­re för närvårdarn­a och åker bil över ett större geografisk­t område än de.

– Vi arbetar hela tiden med lite knappa resurser och det gör att man får sköta akuta problem, men att man inte alltid hinner sätta sig in i klientens situation ordentligt, beklagar Telamo.

När hon kliver in på kontoret hörs glad hälsningar från alla håll. Stämningen i arbetslage­t är god.

Nu följer kontorsjob­b; arbetslist­or ska fixas och klientbesö­k dokumenter­as. Egentligen borde besöken skrivas in i datorn redan på fäl- VÅRDARNAS ARBETSBÖRD­A HAR ÖKAT EXPLOSIONS­ARTAT Finlands närvårdar- och primärsköt­arförbund SuPers enkät bland medlemmarn­a, 2015, gällande hemvården tet, men tekniken bråkar ofta.

För Esbo centrum-området lämnades inte en enda reklamatio­n in under fjolåret.

– Men många sjukskötar­e och en del närvårdare sträcker till och arbetar över, säger Telamo.

 ??  ?? VIKTEN, BLODTRYCKE­T, VACCINER. – Jag har inget att klaga på. Mattan fick jag också rentvättad, men den kommer på först när någon har kommit och skurat golvet, säger Pentti Pihlajanie­mi.
VIKTEN, BLODTRYCKE­T, VACCINER. – Jag har inget att klaga på. Mattan fick jag också rentvättad, men den kommer på först när någon har kommit och skurat golvet, säger Pentti Pihlajanie­mi.
 ??  ?? VARIERAR. Behovet av hjälp varierar. Där en behöver hjälp med att klä på sig eller med att få gröten kokad, behöver en annan få ett plåster på ett svåråtkoml­igt ställe på kroppen.
VARIERAR. Behovet av hjälp varierar. Där en behöver hjälp med att klä på sig eller med att få gröten kokad, behöver en annan få ett plåster på ett svåråtkoml­igt ställe på kroppen.
 ??  ?? VÄNTAD. – Det är trevligt när du kommer! För sådana som är ensamma kan hemvården vara veckans enda sällskap, säger Margareta Strandberg Holm till Vaula Telamo. Själv hälsar hon på sin 93-åriga mamma så gott som varje dag.
VÄNTAD. – Det är trevligt när du kommer! För sådana som är ensamma kan hemvården vara veckans enda sällskap, säger Margareta Strandberg Holm till Vaula Telamo. Själv hälsar hon på sin 93-åriga mamma så gott som varje dag.
 ??  ??
 ??  ?? HEJ DÅ! Vaula Telamo lämnar Pentti Pihlajanie­mis etta efter att ha varit på besök i en halv timme. Telamo far till följande klient, Pihlajanie­mi planerar att gå ut för att få lite sällskap på gården.
HEJ DÅ! Vaula Telamo lämnar Pentti Pihlajanie­mis etta efter att ha varit på besök i en halv timme. Telamo far till följande klient, Pihlajanie­mi planerar att gå ut för att få lite sällskap på gården.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland