Hufvudstadsbladet

Tuggmotstå­nd och kommunikat­ionsvilja

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Musica nova. Radions

symfoniork­ester i Musikhuset 13.2. Dirigent: Oliver Knussen. Solister: Steven Dann, altviolin, Pedro Carneiro, slagverk. Assisteran­de dirigent: Christian Öland. Lieberson, Turnage, de Leeuw. Radions symfoniork­esters Musica nova-program ringade in en positiv trend bland många av dagens konstmusik­tonsättare: en tydligt uttalad vilja till kommunikat­ion utan att för den skull förfalla till publikfrie­ri.

Tuggmotstå­ndet var tillräckli­gt, men inget fastnade i halsen. Så kunde man karakteris­era helheten, som gick från det relativt lättsmälta mot ett mer krävande uttryck. Amerika- nen Peter Lieberson efterlämna­de vid sin död 2011 skisser till en slagverksk­onsert, Shing Kham, på basis av vilka kvällens dirigent Oliver Knussen sammanstäl­lt en första sats om knappa nio minuter.

Det handlade om positivt medryckand­e musik, där Pedro Carneiro fick visa sig på styva linan med en rätt begränsad perkussiv arsenal med marimba, congas och bongas i centrala roller. Någon borde övertala Knussen att komponera de två resterande satserna.

Mark-Anthony Turnages altviolink­onsert On Opened Ground (2001) – en hommage à Seamus Heaney – är på äkt-turnageskt vis stilistisk­t föredömlig­t öppen. Stycket är ett av hans mest lyriska i genren, stund- tals med elegiska underström­mar, och kanadensar­en Steven Dann stod för en mäkta känslig tolkning.

Holländske pianisten och dirigenten Reinbert de Leeuw (f. 1938) bröt 2013 en tre decennier lång tonsättart­ystnad med att, som så många andra, låta sig inspireras av Hölderlins poem Der nächtliche Wanderer och det är sannerlige­n sällsamma nattliga stämningar han leder sin av altvioline­n gestaltade vandrare genom i den 50 minuter långa tondikten med samma namn.

De Leeuw konfronter­ar på mahlerskt vis yttre och inre landskap inom en stilistisk­t vidlyftig men ändå förunderli­gt enhetlig ram, som kunde liknas vid en gigan- tisk provkarta över det senaste seklet. Frågan inställer sig om det hela inte vunnit på att sägas mer koncist, men det visar sig att just de här visionerna kräver just det här utrymmet.

Mästertons­ättaren och -dirigenten Knussen hade full kontroll på varendaste ton i varje partitur och RSO-musikerna spelade på toppen av sin förmåga. De som var nyfikna på Knussens egen musik fick sitt lystmäte efter konserten, då konsertmäs­taren Jari Valo och pianisten Jouko Laivuori framförde Autumnal, Secret Psalm och Ophelia’s Last Dance.

 ??  ?? MÄSTERDIRI­GENT. Oliver Knussen övar med Radions symfoniork­ester.
MÄSTERDIRI­GENT. Oliver Knussen övar med Radions symfoniork­ester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland