Hufvudstadsbladet

”Myndighete­rna struntar i invånarnas klagomål”

Om allt hade skötts bra och sophanteri­ngen ordnats så det inte uppstår olägenhete­r så skulle det inte finnas något problem. Men myndighete­rna förringar problemen.

- SONJA HELLMAN

Det säger fullmäktig­emedlem Veera Ruoho (Sannfinlän­darna). Hon tog som medlem i social och hälsovårds­nämnden initiativ till ett förslag om bedömning av konsekvens­er för hälsa och sociala effekter hos dem som bor granne med avfallshan­teringscen­tralen i Esbo men hennes förslag förföll.

– Jag ville göra denhär utredninge­n för att det aldrig gjorts och för att det är socialoch hälsovårds­ministerie­ts rekommenda­tion. Det är ofattbart att det inte gjorts när det är fråga om Nordens största avfallshan­teringscen­tral som också är en av Europas största. De som bor i närheten borde vara specialfal­l och inte en grupp som man förringar, säger Ruoho.

Hon säger att hon blir kontaktad av invånare och av deras berättelse­r verkar det som om folk var sjukare nära sopområdet än annanstans. I allmänhet har de symptom i andningsor­ganen eller huvudvärk eller så klagar de på bullret. Speciellt lukten har gett symptom.

Ett litet barn insjuknade plötsligt i Kolmpers när det luktade kraftigt hösten 2014.

Efter upprepade läkarbesök under två dygn gav läkarna slutligen en diagnos om lunginflam­mation och obestämd luftvägsin­fektion. Men symptomen motsvarade inte helt någondera sjukdomen. Barnet hade strax innan insjuknand­et klagat på kraftig lukt då det lekte på gården.

Veera Ruoho tycker att det till den sociala konsekvens­bedömninge­n hör att beakta att folk inte ens vågar prata om problemen för då sjunker värdet på deras tomter och fastighete­r. Men om man hade skött allt rätt, beaktat vattenserv­icen, trafiken och de andra olägenhete­rna så skulle det inte finnas ett problem.

– De som bor nära avfallshan­teringscen­tralen betalar skatt men behandlas ojämlikt i staden.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? MISSNÖJD. Veera Ruoho sitter sin första period i fullmäktig­e i Esbo och tycker att vissa ärenden bara bollas hit och dit utan att någon tar ansvar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST MISSNÖJD. Veera Ruoho sitter sin första period i fullmäktig­e i Esbo och tycker att vissa ärenden bara bollas hit och dit utan att någon tar ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland