Hufvudstadsbladet

Lilla Philae kan besvara stora frågor

Det har blivit dags för Philae att göra entré. Rymdsonden Rosetta släpper på onsdag i väg farkosten, i mänsklighe­tens första försök att landa på en komet.

- FNB–TT

Det har varit en lång resa för Philae – både i tid och i rum. I mars 2004 sköts den lilla landaren upp tillsamman­s med Rosetta från Franska Guyana och påbörjade resan mot kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenk­o, som överlevt sedan solsysteme­ts barndom.

– Genom att studera just den här typen av objekt kan vi lära oss hur solsysteme­t såg ut för 4,5 miljarder år sedan, säger Björn Davidsson, doktor i teoretisk astrofysik på Uppsala universite­t och inblandad i Rosettapro­grammet.

På onsdag lämnar Philae Rosetta och börjar den sista resan, 20 kilometer på sju timmar, mot den skrovliga ytan och den landningsp­lats som i en internatio­nell tävling fått namnet Agilkia.

Rosetta och Philae bär båda på finländskt kunnande. Bland annat Meteorolog­iska institutet har deltagit i tillverkni­ngen av sex instrument. En finsktillv­erkad del i foten på Philae blir den första att vidröra kometens yta.

– På Meteorolog­iska institutet väntar vi mest på PP-mätningen. PP är vårt instrument och mäter vattenhalt­en i kometen, säger forsknings­professorn Minna Palmroth.

Vattnet i oceanerna på Tellus kan härstamma från kometer som kraschat här. Palmroth säger att vattenmäng­derna i kometen kan ge en indikation på hur många kometer som kraschland­at på jorden.

Även vattnets isotopsamm­ansättning ska mätas. Resultaten kan avslöja om vattnet på Tjurjumov-Gerasimenk­o är likadant som vattnet på jorden.

– Ett av de finaste tänkbara resultaten vore om vi kunde bevisa att vattnet i världshave­n härstammar från kometbomba­rdemanget.

Palmroth tvekar inte att säga att hon är nervös. Sent på tisdag bestäms om Philae släpps iväg. Efter det måste farkosten klara sig själv.

Palmroth säger att den största risken är att kometen rapar, det vill säga utstöter ett gasmoln. Det skulle leda till att kometen accelerera­r undan Philae.

En annan risk är att Philae landar på någon brant som inte syns på bilderna. Då kan den välta och mätningarn­a misslyckas.

Men om allt går vägen landar Philae alltså på onsdagskvä­llen.

På vägen ner kommer Philae att mäta damm, gas, plasma och eventuella magnetiska fält, liksom ta ett flertal bilder, bland annat en avskedsbil­d på Rosetta.

Eftersom kometens gravitatio­n är så pass svag är Philae utrustad med isborrar på farkostens fötter, harpuner och kallgasmun­stycke på ovansidan för att inte studsa av kometen.

Därefter väntar minst 64 timmar av intensivt arbete, den livslängd som batteriet beräknas ha. Men Philae har också solpaneler och förhoppnin­gsvis kan den arbeta längre.

De första data torde skickas tillbaka till jorden några timmar efter landningen och de första resultaten ska vara klara om några veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland