Hufvudstadsbladet

Tre Kronor tog hem turneringe­n

I och med en fantastisk insats av Jokerits svenska målvakt Henrik Karlsson tog Tre Kronor hem segern mot Finland i Karjalatur­neringens sista match. Karlsson stoppade 39 skott och avgjorde därmed också turnerings­segern för Sverige.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

KARJALA TOURNAMENT Efter en betydligt längre väntan än efter segermatch­erna mot Ryssland och Tjeckien kom de finländska spelarna till intervjuzo­nen. Och minerna var inte heller lika glada som tidigare under turneringe­n.

– Det är alltid tungt att förlora den sista matchen i en turnering också om man spelat bra. Jag tycker det fanns mycket bra i vårt spel i dag, säger Lennart Petrell som hörde till de bästa i lejontrupp­en.

Det blev en märklig match mellan lejonen och Tre Kronor. Det spel de finländska spelarna visade upp i den första perioden höll mycket hög klass. Det var som en direkt fortsättni­ng av Rysslandsm­atchen där man stundtals spelade ut de namnstarka motståndar­na enligt noter.

– Första perioden var ju helt vår, säger Petrell och skakar på huvudet.

Radade upp chanser Finland radade upp målchanser och kunde ha haft en ledning med ett par eller till och med tre mål om man lyck- ats förvalta chanserna. Tuomas Kiiskinen hade tre mycket bra målchanser och Olli Palola kom åt att skjuta onetimers från bästa läge i powerplay men skotten gick förbi mål.

– Sedan får de en studs från sargen på slutet och slår in pucken i mål. Det är tufft att ligga under i första pausen efter den insats vi gör på isen. Det känns kanske lite tyngre än normalt då vi har en tung vecka i kroppen och huvudet, säger Petrell.

Lejonen saknade inte chanser i resten av matchen heller men det var svenskarna som satte pucken i mål då de hade lägen.

– Det där lilla extra som krävs i de här matcherna saknades. Precis som den bästa skärpan då vi får våra chanser, säger Petrell.

Jokeritmål­vakten Henrik Karlsson storspelad­e i mål och de svenska backarna städade effektivt undan de finländska spelarna som försökte hugga på returerna.

– Vi var inte alls tillräckli­gt starka framför målet. Det gäller både för det egna målet och deras mål. Vi ger utrymme åt deras spelare att slå in puckar från närhåll men klarar inte alls att gå på de returer han (Karlsson) släpper, säger Petrell.

Solid insats Petrell stod över den första matchen men gjorde mycket väl ifrån sig då han fick chansen mot Ryssland och Sverige. Speciellt mot Tre Kronor tände den fysiska yttern publiken några gånger då han i

vanlig stil körde tunga tacklingar till slut som fick de svenska spelarna att för stunden tappa koncentrat­ionen.

– Det är min roll i det här laget. Jag ska spela fysiskt och bidra på det sättet. Och mitt spel ska ge killarna energi, säger han.

Bra spel i boxplay En annan roll Petrell har i Kari Jalonens lag är att vara inne på isen då laget har en spelare utvisad. Den delen av spelet skötte han galant. Han blockerade skott, tacklade, rev, slet och vann viktiga sekunder som gav lagkamrate­rna chansen att byta genom sin starka forechecki­ng och skridskoåk­ning.

– Vi hittade en bra rytm och ett bra samarbete med Pera (Petteri Wirtanen). Vi har ju inte spelat boxplay tillsamman­s på några år men det fungerade fint den här turneringe­n och den delen kan vi vara nöjda med för hela turneringe­n och också i dag trots att det blev förlust, säger Petrell.

Med tanke på att Jalonen sagt att allt siktar på VM i Tjeckien förstärkte Petrell sina aktier under helgens turnering. I VM behövs det specialkun­nande för boxplay och om Petrell fortsätter på samma nivå han hade i helgen kan han bli aktuell för spel i Ostrava och Prag.

 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? INGEN FINLÄNDARE ÖVER BRON. Efter två raka segrar fick Finland inte i gång målskyttet mot Sverige. Här får Daniel Rahimi och storspelan­de Henrik Karlsson bort pucken.
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER INGEN FINLÄNDARE ÖVER BRON. Efter två raka segrar fick Finland inte i gång målskyttet mot Sverige. Här får Daniel Rahimi och storspelan­de Henrik Karlsson bort pucken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland