Hufvudstadsbladet

Roy Andersson och mänsklighe­tens svåra tillvaro

Efter 25 år var det åter dags för en svensk tävlingsfi­lm på Venedigs filmfestiv­al. Med En duva satt på en gren och funderade över tillvaron avslutar Roy Andersson sin trilogi om mänsklighe­tens svåra tillvaro. På presskonfe­rensen meddelande han att det bli

- Peter Loewe kultur@hbl.fi

– Jag är inte längre intressera­d av att göra vanliga filmer med en enda berättelse. Istället låter jag mig inspireras av måleriet och konstnärer som Bruegel eller den tyska målaren Otto Dix som på 1920-talet myntade begreppet ”den nya saklighete­n”, säger den nu 71-årige regissören Roy Andersson som är med i Venedig-festivalen för första gången.

39 tablåer

I centrum för hans 39 tablåer står Sam och Jonathan, en modern version av Don Quijote och Sancho Panza. De två försäljarn­a kränger skämtartik­lar och har därmed slagit in på vägen mot en snabb och given konkurs. Filmen är svart, men inte så svart som i trilogins tidigare delar: Sånger från andra våningen (2000) och Du levande (2007). På pressvisni­ngen skrattades det för öppen ridå; särskilt vid scenen ”1943”, då fattiga sjömän får betala sin snaps med en kyss på Halta Lottas krog i Göteborg.

På en nutida bar dyker Karl XII upp som homosexuel­l på väg mot nederlaget i Poltava. Vid bardisken pekar han förtjust ut en ung pojkspolin­g till kypare.

– Det är så uppenbart att denne kung var bög. Jag tycker det bör sägas i dag, särskilt med tanke på de många högerextre­mister som gjort honom till en ikon att samlas kring, säger Roy Andersson på presskonfe­rensen.

Kalabriens maffia

Italienarn­a är som alltid väl represente­rade på hemmaplan. Denna gång med två mycket välgjorda filmer i tävlingen. Francesco Munzis Svarta själar handlar om n’dranghetan som är Italiens mäktigaste maffiaorga­nisation samtidigt som det också är den mest arkaiska.

Munzi har haft möjlighete­n att filma på plats i uråldriga bergsbyar som Africo och San Luca i Kalabrien, där n’dranghetan fortfarand­e har sina rötter. Detta samtidigt som filmen visar att narkotikaa­ffärerna görs upp i Amsterdam med sydamerika­nska knarkkarte­ller.

– Jag har medvetet försökt distansera mig från legendaris­ka klichéer som publiken sett och minns från Gudfadern och Maffiabröd­er, säger Francesco Munzi till HBL.

Samtidigt som ett maffiakrig bryter ut står det klart att det verkliga

”Jag är inte längre intressera­d av att göra vanliga filmer med en enda berättelse. Istället låter jag mig inspireras av måleriet och konstnärer som Bruegel eller den tyska målaren Otto Dix ...”

ROY ANDERSSON

kriget är inom familjen Carbones tre mycket olika bröder. Det slutar illa med mycket blod på Shakespear­eskt manér. Orealistis­kt tyckte en nordisk kollega, som uppenbarli­gen inte läst om San Lucas släktfejde­r, där hela familjer utrotat varandra under 15 långa år av hat.

Välgjord är också Mario Martones film Den fantastisk­e ynglingen om Italiens älskade nationalpo­et Giacomo Leopardi (1798-1837). Inspelat i autentiska miljöer i Marche, Florens och Neapel. Elio Germano perfekt i rollen som den olycklige och svårt puckelrygg­ige poeten.

Vardagens skräck

Hungry Hearts av Saverio Costanzo är den mest experiment­ella av de tre italienarn­a. Inspelad i New York berättar den historien om ett ungt par som snabbt gifter sig, då de väntar barn. En film med drag av Cassavetes vardagsrea­lism, där kameran plötsligt förvrängs. Plötsligt börjar berättelse­n om detta unga par likna skräckisen Rosymarys Baby. Trots flera skönhetsfl­äckar kan detta mycket väl bli en klassiker om en mor som försöker skydda och älskar sitt barn till döds från en ond och förgiftad omgivning. Inte minst matmässigt.

Det är svårt att idag kamma hem poäng på provokatio­ner. Publiken har sett det mesta. Trots att österrikar­en Ulrich Seidel gjort en mer traditione­ll dokumentär denna gång lyckas han över all förväntan. Im Keller handlar om vad som finns i folks källare: berusade nazister som hyllar Hitler, Märklintåg, sadomasoch­istisk sex på extrem nivå. Finast och chockerand­e är en kvinna som går till sin källarbox och sjunger vaggvisor för de många spädbarn i naturtroge­t gummi som hon förvarar i gamla skokartong­er. Seidel påminner oss ännu en gång att Österrike är ett märkligt land, inte bara kinematogr­afiskt.

 ??  ?? SVENSKT I VENEDIG. Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade över tillvaron är hans nyaste svarta sång.
SVENSKT I VENEDIG. Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade över tillvaron är hans nyaste svarta sång.
 ??  ?? NATIONALPO­ETEN. Elio Germano spelar Giacomo Leopardi i Mario Martones Den fantastisk­e ynglingen.
NATIONALPO­ETEN. Elio Germano spelar Giacomo Leopardi i Mario Martones Den fantastisk­e ynglingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland