Hufvudstadsbladet

Andras röster

-

En lOjal minoritet Vi finlandssv­enskar behöver den kunskap som kommer in till oss från den finskspråk­iga majoritete­n.

Genom åren har många topptjänst­er i östnyländs­ka företag och kommuner i en jämn ström besatts med folk från andra orter – som smidigt har börjat arbeta här tack vare sina klara och obligatori­skt lagda grunder i svenska.

Vi finlandssv­enskar är också en lojal minoritet gentemot de finskspråk­iga. Kulturellt är vi kanske lite väl isolerade och vi känner oss lätt lite skygga på finska kafferep bortom Askola och Borgnäs.

Men vi tycker att det är lika mycket vår sorg att Talvivaara läcker i naturen, eller att det inte finns tillräckli­gt med poliser i Lappland.

Finlandssv­enskarna är en minoritet som mår bra och som deltar i samhällsby­gget. Detsamma kan man inte säga om alla minoritete­r i Europa eller världen.

Så det känns rättvist att i gentjänst förvänta oss att majoritete­n förstår och ser till våra möjlighete­r att leva kärnan av våra liv på svenska.

Det betyder däremot inte att det enda sättet att uppnå det är en landsomfat­tande obligatori­sk svenska.

Den kan gott avskaffas om så önskas. Vår pedagogisk­t skickliga Pisanation har kapacitete­n att hitta alternativ till den modell för svenskan som inte heller nu alltid levererar. BOrgåBladE­t Jan-Erik Andelin

”Abdirahim Husu Hussein från programmet Ali ja Husu har orsak att vara bekymrad. Han anser att det inte räcker att Kauma beklagar att hon har upprört folk utan att riksdagsle­damoten skulle ha anledning att be om ursäkt för att hon har spridit felaktig informatio­n.”

iltalEhti

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland