Hufvudstadsbladet

Det handlar om Europa

Nato vill höja avskräckni­ngseffekte­n. Frågan är om den nya vassa spetsen på 4 000 välutrusta­de soldater som planeras för Europa är nog.

- Yrsa Grüne yrsa.grune@hbl.fi

FöR NATOS TOPPMöTE som inleds i dag i Wales fanns länge bara vaga planer om att genom intensifie­rade övningar för snabbinsat­sstyrkan Nato Response Force (NRF) motivera Natos existens efter att Isaf-operatione­n i Afghanista­n avslutas i år.

Genom sitt agerande i Ukraina gav Ryssland och president Vladimir Putin Nato vad man behövde behövde. I Wales läggs rutten om. Förvisso kommer Afghanista­n att diskuteras. Men oron för Ryssland har ökat i östra Europa. Artikel fem som gäller de ömsesidiga säkerhetsg­arantierna för Natomedlem­mar är i högsta grad aktuell. Ett beslut ska tas om att en cyberattac­k mot en medlem jämställs med en markinvasi­on eller flygbombni­ngar. HäNDELSERN­A I UKRAINA visar att den tid man har till sitt förfogande för att reagera på militära hot har krympt drastiskt. I somras sade Finlands kommendör för försvarsma­kten, Jarmo Lindberg, att Finland måste se till att det finns en vass spets som kan reagera snabbt. När man tidigare räknade med att en kris eskalerade från passiv till akut på kanske ett år måste man nu räkna med en betydligt kortare tid, kanske bara veckor, sade Lindberg.

I samma banor resonerar Nato. En potentiell angripare måste veta att den möts av välutrusta­de Natostyrko­r, inte bara ett medlemslan­ds egen armé. Natos generalsek­reterare Anders Fogh Rasmussen meddelade i söndags att Nato placerar 4 000 soldater permanent i Europa. Denna vassa spets ska in-

”En potentiell angripare måste veta att den möts av välutrusta­de Natostyr

kor, inte bara ett medlemslan­ds egen

armé.”

om 48 timmar kunna sättas in i vilket Natoland som helst och utgör ett komplement till de 14 000 soldater som utgör NRF. DET äR NATURLIGT att Finland deltar i den del av Natomötet som är öppen för partnerska­psländerna precis som man gjort förr. Tillsamman­s med fyra andra länder – Sverige, Australien, Georgien och Jordanien – ska Finland få ett så kalllat ”Gold Card”, det vill säga ett intensifie­rat samarbete med Nato. Denna nya status ska inte förväxlas med avtalet om att ta emot Nato-styrkor. Ingendera är heller en ”köksväg” in i Nato.

Att republiken­s president leder delegation­en är inte unikt. President Tarja Halonen deltog 2002 när Nato höll sitt toppmöte i Prag och president Sauli Niinistö var i Chicago där Natos toppmöte hölls 2012.

Kriget i Ukraina har visat att för- mågan att läsa situatione­n korrekt och att handla snabbt och beslutsamt är a och o för att trovärdigh­eten ska bestå. Detta gäller för Nato men också för de militärt icke allierade partnerska­psländerna Finland och Sverige som i likhet med Ukraina inte omfattas av säkerhetsg­arantierna i artikel fem.

Om den försnabbad­e beredskape­n har den avskräckni­ngseffekt man hoppas på är en öppen fråga. Däremot är det helt klart efter president Barack Obamas presskonfe­rens i Tallinn i går att Nato kommer att agera i enlighet med artikel fem för varje medlem ifall avskräckni­ngseffekte­n inte fungerar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland