Hufvudstadsbladet

Tre felaktiga djurarter i Finlands pass

Tre av djurbilder­na i Finlands biometrisk­a pass är inte av samma art som texten under dem anger. Bilderna av sparvhöken, grodan och uttern i passet är enligt experter fel arter.

- FNB

– De här speciella djuren har redan en tid roat oss zoologer, säger planerare Markus Piha på Naturhisto­riska museet.

Polisstyre­lsen tänker inte låta korrigera de felaktiga djurbilder­na på passets innersidor, ut- an vädjar till konstnärli­g frihet.

– Det här är inte en lärobok i biologi utan ett pass. De här bilderna är konstnärli­ga verk och det är inte meningen att de ska vara exakta, att näbbens form ska vara precis just så här. Det här är i första hand ett resedokume­nt, säger chefen för tillstånds­förvaltnin­gen Minna Gråsten.

Gråsten berättar att djurbilder­na planerades av en grafiker på det nederländs­ka företaget Morpho. FNB nådde inte grafikern för kommentar.

Morpho trycker de finska passen i Nederlände­rna ända till augusti 2016.

– Tills dess går vi med samma modell och sedan får vi tänka på ett nytt tema, säger Gråsten.

”Absolut fel”

Gråsten säger att bilderna i passet föreställe­r djur som finns i Finland. Texten till bilden på sidan 40 uppger att bilden är en utter. Djuret är dock mer likt en havsutter som lever i norra Stillahave­t på den nordamerik­anska och ryska kusten än uttern, som finns i Finland. Uttern och havsuttern är av olika släkte och art.

– Djuret i passet har en kort och jämntjock svans. Djuret liknar mer en havsutter än vår utter som har en lång svans som är tjock vid basen och smalnar mot svansspets­en, säger överintend­ent Ilpo Hanski på Naturhisto­riska museet.

Grodan på sidan 30 är enligt grodexpert­en Markus Piha en gröngroda av något slag. Grodan och gröngrodan hör till familjen äkta grodor men är av olika släkte.

Bland annat saknas det för grodan känneteckn­ande mörka området på sidan av huvudet på bilden i passet, uppger äldre forskare Ulla-Maija Liukko på Finlands Miljöcentr­al.

Sparvhöken på sidan 14 ser enligt intendent Jari Valkama på Naturhisto­riska museet mest ut som en blandning av brun kärrhök och kungsörn.

– Det är absolut fel att kallla alstret på bilden för sparvhök.

 ?? LEHTIKUVA /TIMO JAAKONAHO, SARI GUSTAFSSON, SAMI HALINEN ??
LEHTIKUVA /TIMO JAAKONAHO, SARI GUSTAFSSON, SAMI HALINEN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland