Hufvudstadsbladet

En doft utav salong

Mörk romantik, mystik, dandyism och genustänka­nde är begrepp som lätt flyger i luften när man betraktar Ville Anderssons fotografie­r och teckningar.

- FOTOGRAFI, TECKNINGAR Ville Andersson Camilla Granbacka kultur@hbl.fi

Mitt lilla imperium, Galleri Elverket, Ekenäs till 13.4.

Ville Andersson ■(f.■1986)■har■redan■ hunnit■ha■flera■separatuts­tällningar,■även■om■det■är■endast■ett■par■år■ sedan■han■blev■klar■från■Bildkonsta­kademin.■Förutom■utställnin­gen■ på■Elverket■visas■han■snart■i■Lovisa■ och■i■Vasa.■Han■deltar■också■i■grupp- utställnin­gen■om■manliga■känslor■ som■nu■pågår■i■Tammerfors■konstmuseu­m.■

Det■ligger■en■drömlik,■psykologis­k■ laddning■i■Anderssons■svartvita■fotografie­r■och■noggrant■utförda■tusch-■ och■blyertstec­kningar.■En■man■svävar■in■i■en■mörk■skog.■Likt■ Caspar David Friedrich ■befinner■han■sig■inför■naturen,■men■han■tycks■drömlikt■ sugas■in■i■den■till■den■mörka■sidan.■

Det■finns■något■oförklarli­gt■i■An- derssons■verk■som■ger■bilderna■en■ viss■spänning.■Invecklade■draperinga­r,■tygskynken,■ett■slags■passager■in■■i något■annat■återkommer■i■bilderna.■

Symbolism och popkonst

I■vår■tid■vill■vi■ofta■kategorise­ra■allt.■ Det■subjektiva■tänkandet■och■känslorna■går■ofta■förbi■all■denna■kategorise­ring.■Det■svartvita■i■Anderssons■ verk■ger■utrymme■för■betraktare­n■ att■skapa■egna■projektion­er■till■bilderna.■Jag■dras■också■till■det■meditativa,■utförliga■arbete■som■ligger■bakom■teckningar­na■som■förefaller■som■ uppförstor­ade■grafikblad.■

Verken■utstrålar■drag■från■symbolisme­n■och■romantiken,■men■överraskan­de■finns■också■drag■av■pop-

konst och manga. Konsthisto­ria, filmer och musik är något som han ofta utgår från i sitt skapande, såsom Luchino Viscontis eller Lars von Triers sätt att ta fram något skört och söndrigt i sina filmer.

Det mörka som katalysato­r

Anderssons verk på Elverket har hängts under konceptet ”en fiktiv konstsamla­re”. Till en början upplever jag detta som ett bjärt klistermär­ke och skulle hellre bara ha sett Anderssons konst, fri från så kallad inramning och draperier.

Men man kan nog också hitta länkar till konstsamla­nde i Andersson konstsyn. Till själva samlandet kopplas ett visst dandytänka­nde och en förkärlek för det njutningsf­ulla i tillvaron. Det ligger en fransk parfymfläk­t över det hela, fåfängan ges utrymme.

Denna form av esteticism, att grep- pa det njutningsf­ulla i livet är inte så accepterat i vårt karga klimat. Dandytänka­nde har varit och är accepterat på ett annat sätt i Europa. Andersson påvisar vikten av att skapa sitt eget rum, ha möjlighet att se sina egna bilder och inte påtvingas massmedier­nas ständigt påträngand­e bildflöde. Detta är frågan om Ville Anderssons mikrokosmo­s.

Förgänglig­het och död

Andersson dekonstrue­rar också påtvingade hierarkier och invanda perspektiv kring kön och sexualitet. Det är ett subtilt sätt att skildra känsloliv. Han har bland annat målat på modellerna­s kroppar före fotosessio­nerna så att de är helt vita. I vissa fotografie­r finns svartklädd­a ansiktslös­a kostymmän i olika rum. Men det är dock givande att se att hans verk också fungerar utan samlarkonc­eptet och genusaspek­ten.

Det är ett melankolis­kt mörker som Andersson skildrar, men det råder fridfullhe­t inuti. Med finns en tanke om förgänglig­het och död.

Vad är det då i dödsromant­iken som fascinerar? Romantiken ligger i tiden, även om den står i motsättnin­g till vårt samhälle i mångt och mycket.

I vår terapeutis­ka tid kan det vara frigörande att illustrera det makabra, som ett slags katalysato­r. Det mörka och melankolis­ka kan vara vackert. Det är ett sätt att se på oss själva med hjälp av konsten och man kan gott hävda att Ville Andersson skapar en salong som är öppen likt en spegel. Söndag 30.3 kl. 14 ordnas ett samtal om konstsamla­nde med Christina Bäcksbacka och Lars Swanljung i Galleri Elverket.

 ??  ?? LIFEBLOOD. Teckning av Ville Andersson, 2013.
LIFEBLOOD. Teckning av Ville Andersson, 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland