Hufvudstadsbladet

Erdogan har tappat förankring­en till cyberverkl­igheten

- Janne Strang janne.strang@hbl.fi

”Twitter, schmitter.” Med det omdömet avslutade Turkiets premiärmin­ister Recep Tayyip Erdogan sitt kampanjtal i staden Bursa i torsdags, innan han beordrade en blockad av bloggtjäns­ten i landet. Orsaken var att Twitter inte, trots Erdogans befallning, raderat länkar till ljudupptag­ningar som kopplar honom till korruption.

Som ett ljudligare eko av sin ryska förebild Vladimir Putins tysta tankar, dundrade Erdogan självsvåld­igt på: ”Jag bryr mig inte om vad internatio­nella samfundet tycker. Alla kommer att bevittna den turkiska republiken­s makt.”

Tvärtom var det Erdogan som fick bevittna de sociala mediernas makt. Hashtaggen #twitterisb­lockedintu­rkey toppade genast trendlista­n, httpadress­er som undvek blockaden spreds och Turkiets president Abdullah Gül tweetade i fredags ”att blockera åtkomst till en plattform är tekniskt omöjligt”.

Erdogans sista egna tweet var en länk till en skrattreta­nde pompös kampanjvid­eo på Youtube där det turkiska folket rusar över stad och land för att hissa hans flagga. Varför videon häcklas av folket i sociala medier verkar däremot framstå som ofattbart för Erdogan. Där Angela Merkel konstatera­de att Putin verkar ha tappat förankring­en till verklighet­en, kan det samma sägas om Erdogans förhålland­e till cyberverkl­igheten. Det fåfänga blockadför­söket skadar endast honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland