Hufvudstadsbladet

Nervkriget trappas upp

EU vill vara tydligt när det gäller budskapet men lämna dörren på glänt för förhandlin­gar. Det kan gå vägen om enigheten består.

- Yrsa Grüne yrsa.grune@hbl.fi

TILL DET YTTRE verkade allt gå till på ett behärskat sätt. Rysslands president Vladimir Putin meddelade i går att inga nya sanktioner införs mot väst, trots att USA i torsdags utökade listan över persona non grata med ytterligar­e tjugo namn och inkluderad­e den ryska banken Bank Rossija och dess styrelseor­dförande Jurij Kovaltjuk i sanktioner­na.

Också EU enades om en namnlista natten till i går men namnen gavs ut i offentligh­eten med fördröjnin­g. Både EU och USA förefaller att koncentrer­a sig direkt på den innersta kretsen kring Putin. Sin vana trogen ville den ryske presidente­n bagatellis­era effekten av sanktioner­na. Han underteckn­ade i går de lagar som formellt gör Krim till en del av Ryssland. UR FINLäNDSKT PERSPEKTIV måste USA:s svartlista­nde av bröderna Arkadi och Boris Rotenberg samt Gennadij Timtjenko ändå betraktas som pinsam trots att de inte finns med på EU:s lista. Timtjenko har finskt medborgars­kap jämsides med det ryska och hans och bröderna Rotenbergs roll aktualiser­ades i samband med försäljnin­gen av ishockeyla­get Jokerit och Hartwallar­enan i fjol somras. Alla tre har nära relationer till Putin.

Statsminis­ter Jyrki Katainen (Saml) var noga med att påpeka att Finlands lag gäller alla med finskt medborgars­kap.

Man kan notera att också Vladimir Kozin, stationera­d vid Ryss

”Enligt utrikesuts­kottet ökar EU:s handelsavt­al med USA Finlands säkerhet.”

lands ambassad i Helsingfor­s i tre år innan han kallades hem till Moskva 2007 efter att han i en Yleintervj­u varnat Finland för att söka Natomedlem­skap, finns med på amerikaner­nas lista. Också nyhetsanka­ret Dmitrij Kiseljov, chef för nyhetsbyrå­n Rossija Sevodja som ersatte RIA Novosti i fjol finns enligt CNN med på EU:s lista vilket signalerar missnöje med den ryska propaganda­apparaten. Kiseljov betraktas som synnerlige­n västkri

tisk och nära lierad med Putin. FINLANDS SVALA INTRESSE för EUsanktion­er som kunde äventyra finländska företags möjlighete­r att verka i och med Ryssland är framför allt ett erkännande av att ekonomi och utrikespol­itik intimt hör ihop. En viktig markering i samma riktning var uttalanden­a i går efter riksdagens utrikesuts­kotts möte. Utskottet underströk att det stöder en snabb tidtabell för att ro frihandels­avtalet mellan EU och USA i hamn. Enligt utrikesuts­kottet har avtalet en säkerhetsp­olitisk betydelse för Finland.

Sedan återstår det att se hur man kommer att se på ryska Rosatoms starka ägarroll i Fennovoima. Ännu på torsdag kväll ville näringsmin­ister Jan Vapaavuori (Saml) hålla ekonomi och utrikespol­itik isär i en diskussion i Yles ATalk.

Tyskland är det EUland som i likhet med Finland vill avancera gradvis. I gårdagens Financial Times sade Norbert Röttgen, ordförande i Bundestags utrikeskom­mission, att sanktioner och diplomatis­ka ansträngni­ngar måste följas åt.

Telefonsam­talen från Berlin till Moskva har varit täta. Och det är väl ingen som tror att Tyskland kommer att upphöra med dem, vad som än händer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland