Hufvudstadsbladet

Nytt tryck på momsen

Servicebra­nschen lobbar mot höjningar

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Om skattehöjn­ingar ska ingå i budgetrame­n finns det få källor som ger staten så snabba cash som momsen. Trycket ligger speciellt på de lägre momsnivåer­na: det gäller maten vi köper, tåg- och bussresor, böcker och läkemedel.

Om regeringen ska åtgärda balansen i statsfinan­serna med både nedskärnin­gar och skattehöjn­ingar är lockelsen stor att röra momsen igen, speciellt de lägre momssatser­na, som påverkar priserna på mat, läkemedel, kultur och motion.

Alternativ­et är att fokusera mest på nedskärnin­gar.

Ännu i januari sade finansmini­ster Jutta Urpilainen (SDP) att hon utgår från att fifty-fifty-principen fortfarand­e gäller, det vill säga att regeringen försöker höja skatterna med lika mycket som den skär ner.

I Samlingspa­rtiets led anser näringsmin­ister Jan Vapaavuori och riksdagsgr­uppens ordförande Petteri Orpo att skattehöjn­ingar borde undvikas helt och hållet.

SFP:s ordförande, försvarsmi­nister Carl Haglund har efterlyst en lösning där en större andel av åtgärderna är nedskärnin­gar. Finansmini­steriet har kalkyler fär- diga för vad olika ändringar i momsen kan ge.

Lägre momssatser­na höjs?

Det mest radikala alternativ­et som Finansmini­steriet kalkylerat kring skulle vara att helt gå in för en enda momssats utan undantag. Då skulle mat, läkemedel, idrott och böcker beläggas med samma moms som andra varor. En jämn moms på 22 procent skulle ge staten över en miljard till, hann Finansmini­steriet räknat ut.

Modellen är ändå ett rött skynke för Vänsterför­bundet, där partiordfö­rande Paavo Arhinmäki sade redan i somras att partiet ”aldrig kommer att acceptera” en enhetlig momssats.

Enligt HBL:s uppgifter är i så fall ingrepp i de två lägre momsnivåer­na mer sannolika. Av dem är det matmomsen som ger staten den största och säkraste utdelninge­n (se fakta- ruta). Men kalkylerna förutsätte­r att folk fortsätter konsumera som förr.

”Då prutar man på kulturen”

Riitta Varpe, vd på servicearb­etsgivarna­s förbund Palta, ger inte mycket för kalkylen.

– Ta till exempel den lägsta momsnivån, där vi har biografbil­jetter, nöje, kultur. När människors privatekon­omi är knapp och man måste pruta någonstans är det sannolikt att man prutar i de här utgifterna, säger Varpe.

Det skulle innebära att staten inte alls får in de summor man trott, menar hon.

– Effekten skulle synas i priserna, i den inhemska konsumtion­en och efterfråga­n. Vi har redan nu en besvärlig situation med sysselsätt­ningen i landet.

Av de två lägre momssatser­na är det alltså speciellt matmomsen som kan ge staten ett säkrare klirr i kassan. Men politiskt populärt blir det inte. Matmomsen sänktes 2009 men hälften av sänkningen har redan tagits igen.

Tvist om dagstidnin­garna

Den största momssmälle­n på kort tid har tidningspr­enumerante­rna fått ta. Momsen betalas av prenumeran­terna. Kommunikat­ionsminist­er Pia Viitanen (SDP), och en arbetsgrup­p vid hennes ministeriu­m, anser att tidningsmo­msen borde lättas på nytt för att åtgärda krisen i branschen. Men då ska Viitanen lyckas få medvind i en kärv budgetramf­örhandling.

”Effekten skulle synas i priserna, i den inhemska konsumtion­en och efterfråga­n. Vi har redan nu en besvärlig situation med sysselsätt­ningen i landet”

RIITA VARPE

vd, Palta

– På politisk håll har man märkt att det inte var en bra tajmning, säger KSF Medias vd Barbro Teir om tidningsmo­msen som infördes 2012 och höjdes 2013.

Nya momshöjnin­gar på enstaka procentenh­eter är inte lika stora, men enligt Teir blir tidningsbo­lagen tvungna att noggrant överväga hur mycket prenumeran­terna tål i priset, speciellt då Itellas distributi­on samtidigt blir dyrare.

Teir anser att tidningsbr­anschens samhällsro­ll är så betydande att det finns argument för att inte försvåra verksamhet­en ytterligar­e.

– Vid sidan av Yle är de kommersiel­la mediernas möjlighete­r som fria och självständ­iga aktörer väldigt viktiga, speciellt efter att Yleskatten infördes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland