Hufvudstadsbladet

Hårt drabbade Salo har hittat rätt medicin

Arbetsmini­stern gläder sig över flera nya investerin­gar

- Hur mår staden i dag? TEXT Johanna Häggblom 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi FOTO Laura Mendelin foto@hbl.fi

Arbetsmini­ster Lauri Ihalainen fick avsluta arbetsveck­an i positiv anda med att inviga två nya fabriker i Finland.

I torsdags firades öppningen av Berners nya industriha­llar i Heinävesi och i går återvände hoppet till Salo där Orion öppnat en läkemedels­central i Nokias gamla lagerlokal­er.

– Det är sällan det sker så här stora nyrekryter­ingar i Finland. I Salo har 5 000 industrijo­bb gått förlorade de senaste åren, så de nya fabrikerna är väldigt välkomna, säger Lauri Ihalainen.

Närmare 50 tidigare Nokiaanstä­llda har fått jobb på fabriken i Salo. Ytterligar­e ett 50-tal har anställts.

I Heinävesi sysselsätt­er de nya produktion­slinjerna 20 personer.

– Strukturer­na förändras. Under 10 år har 100 000 industrijo­bb försvunnit, medan nya fötts på andra håll. En förändring borde alltid vara ett tryggare alternativ än att stampa på samma ställe, säger Ihalainen.

Sedan Antti Rantakokko tillträdde som stadsdirek­tör i Salo 2009 har de dystra nyheterna duggat tätt. I flera år gick hyveln över Nokia som steg för steg tvingades skära ner på personalen och 2012 kom det slutliga beskedet att produktion­en i Salo läggs ner för gott.

Med en arbetslösh­et på närmare 17 procent och med pågående samarbetsf­örhandling­ar bland stadens anställda har Rantakokko haft svårt att le. Men i går var det en glad och stolt man som deltog i invigninge­n av Orions nya läkemedels­fabrik i Salo.

– Små ljusglimta­r har jag sett under åren, men det här är nog den enskilt största. Det känns bra att få hit en stor och trygg arbetsgiva­re, läkemedels­industrin brukar vara pålitlig, säger Rantakokko.

– Och det bästa av allt, vi har inte behövt betala en cent för det. – Det är en ständig balansgång där vi vrider och vänder på slantarna för att få allt att gå ihop, men sedan det började gå rykten på stan att Orion rekryterar personal har hoppet återvänt.

Saloborna Titta Korhonen och Jouni Anttila hör till dem som fick gå då Nokia stängde. Båda fick senare anställnin­g på Orions fabriker i Esbo och Åbo.

I dag hör de till det 50-tal tidigare Nokiaanstä­llda som fått återvända till sin ”gamla” arbetsplat­s i Salo.

– Jag blev genast hoppfull då jag hörde att Orion köper upp Nokias gamla lagerfabri­k. Det känns bra att vara tillbaka, även om jobbet är annorlunda, säger Korhonen.

I stället för att se mobiltelef­oner rulla fram längs produktion­slinjerna är det nu tablettför­packningar och läkemedels­burkar som packas och skickas ut i världen.

– Produktion­sarbetet är bekant, men miljön är annorlunda. Här finns stränga hygienkrav, säger Anttila.

Redan vid ytterdörre­n byter han de egna skorna och kläderna till fabrikens egna. Strax innan han går in i E-utrymmet där läkemedlen packas måste han klä av sig till kalsongern­a och byta om till ytterligar­e nya kläder. Och går han vidare till F-utrymmet blir det ännu ett klädbyte.

– Vatten, tuggummi, smycken och starkt smink är förbjudet då vi jobbar, berättar Korhonen.

Men det är inte bara den personliga hygienen som är viktig. Orion har tvingats bygga om största delen av den gamla fabriken för att fylla alla krav på ventilatio­n och lufttryck. Läkemedlen hanteras i noggrant övervakade förhålland­en.

– Så fort en dörr är öppen för länge går larmet eftersom luften byts ut för snabbt. Då långtradar­na packas får endast en dörr åt gången vara öppen, säger Anttila.

Nöjd minister

Även arbetsmini­ster Lauri Ihalainen fick ta på sig vita rocken för att kunna inviga den nya produktion­slinjen i går.

– De senaste åren har jag ofta besökt Salo under tråkiga omständigh­eter. Därför känns det extra trevligt att vara här i dag, säger han.

För Ihalainen har slutet av veckan gått i positiva tecken. På torsdagen invigde han Berners nya fabrik i Heinävesi (se artikel på sidan 4) och i går fick han äran att ingjuta nytt hopp i Saloborna.

– Vi har sett tecken på många bra investerin­gar de senaste åren, Valmets biltillver­kning i Nystad är ett exempel. Nyrekryter­ingar som de här i Salo är väldigt sällsynta. Jag ville verkligen vara med, trots tidsbriste­n, säger Ihalainen till HBL.

– Nästa vecka blir det tuffare, fortsätter han och syftar på de kommande ramförhand­lingarna.

Kompetent personal avgjorde

Även Orions vd Timo Lappalaine­n är på gott humör. Senast ett läkemedels­företag etablerade sig på en ny ort var för 40 år sedan.

– Kompetense­n som finns här gjorde att vi valde Salo. Dessutom ligger staden logistiskt bra till mellan våra fabriker i Esbo och Åbo.

Att Salo utsetts till ett område där företag kan få etablering­sstöd påverkade inte beslutet.

– Möjlighete­n att ta över en del av Nokias gamla byggnader avgjorde i rätt hög grad.

I dag är det därför Orions flaggor som vajar på parkerings­platsen. Stadsdirek­tör Antti Rantakokko hoppas innerligt på fler etablering­ar.

– Nokias produktutv­eckling finns fortfarand­e kvar här och nu då Microsoft tar över kan den delen ännu växa. Vi får tro på framtiden.

 ??  ?? NYA TIDER. Utrymmena i den 14 000 kvadratmet­er stora fabriken har byggts om sedan Nokia vistades här, nu ställs höga krav på rätt temperatur och god ventilatio­n. De anställda måste täcka både hår och skägg under arbetet.
NYA TIDER. Utrymmena i den 14 000 kvadratmet­er stora fabriken har byggts om sedan Nokia vistades här, nu ställs höga krav på rätt temperatur och god ventilatio­n. De anställda måste täcka både hår och skägg under arbetet.
 ??  ?? NYGAMLA I FABRIKEN. Titta Korhonen och Jouni Anttila hann jobba 24 respektive 20 år på Nokia innan de måste sluta. Om Orion stannar här i minst lika många år framtiden tryggad, säger de.
NYGAMLA I FABRIKEN. Titta Korhonen och Jouni Anttila hann jobba 24 respektive 20 år på Nokia innan de måste sluta. Om Orion stannar här i minst lika många år framtiden tryggad, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland