Hufvudstadsbladet

Välkommen påtrycknin­g

- HELSINGFOR­S mirja reijonen, helsingfor­s

Artikeln ”Privatpers­oner satsar på dyr reklamkamp­anj” berörde mig illa (Hbl 10.12). Personer som vill vara anonyma lobbar för att bevara värdefulla skogsområd­en och detta tycks reta både stadssocio­logen Pasi Mäenpää och SFP-politikern Björn Månsson. Mäenpää anser att en dyr kampanj som bekostas av privatpers­oner är väldigt speciell och tydligen därmed också suspekt: ”Stora pengar och stadsskoga­r – visst luktar det.”

Månsson som röstar för byggandet tog illa upp och tyckte det var fräckt att politikern­a visades med namn och porträtt då personerna bakom annonsen förblev anonyma.

Själv välkomnar jag all påtrycknin­g som syftar på att bevara både Havsrastbö­le, Stenudden och Vårdö sådana som de är.

Enligt Mäenpää är det fråga om att bygga dyra bostäder i Havsrastbö­le för att bryta de socioekono­miska skillnader­na. Är det moraliskt rätt att förstöra ett fint rekreation­sområde för att få ”goda skattebeta­lare”?

Den som aldrig varit på en utflykt i Havsrastbö­le och hört varför just strandskog­en där är värd att sparas kan inte förstå de pågående kampanjern­a. På området finns olika naturbioto­per att njuta av, men de geografisk­a värdena, den cirka 7 000 år gamla fornstrand­en med stenfält och den så kallade djävulsåke­rn, anses vara i särklass. Av det ungefär 400 meter långa området som bär spår av istiden lär staden skydda djävulsåke­rn, men den hamnar inom flervåning­shusområde­t. Naturvärde­t har då gått förlorat för alltid.

För en rörlig väljare kommer det att bli svårt att bestämma vem man röstar på i nästa kommunalva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland