Hufvudstadsbladet

Andras röster

-

SVäRTAD DESIGNPROD­UKTION Frivilligo­rganisatio­nen Finnwatch har till julens gåvomarkna­d producerat nya avslöjande­n om finländska företags anskaffnin­gar från lågprislän­dernas svettiga verkstäder. Renommét hos Marimekkos och Iittalas designkärl förses med en fläck.

På en thailändsk glasfabrik tillverkas ’finsk’ kvalitet under förhålland­en där det brister i arbetarsäk­erheten, arbetsmäng­den och utbetalnin­gen av löner. Företagen har varit medvetna om detta men inga större ansträngni­ngar har gjorts för att rätta till saken.

Det handlar om samma fenomen som så ofta när företag i väst flyttar sin produktion till de svettiga verkstäder­na i utveckling­sländer och outvecklad­e länder. Man kanske håller fast vid produktans­varet men arbetsgiva­r- och samhällsan­svaret läggs ut. ETELä-SAIMAA Markku Espo På LöSA GRUNDER De ekonomiklo­ka påminde dem som letade efter järtecken om att det är en lång väg från de första tecknen på återhämtni­ng till hållbar tillväxt. De har rätt men samtidigt fel. Det har aldrig hänt att man skulle ha sett en hållbar tillväxt som inte avbrutits av en nedgångspe­riod. ILTA-SANOMAT ”Politiken saknar berättelse­rna för att det inte finns politiker som berättar. En värld utan berättelse­r, idéer, drömmar är en förvaltarv­ärld. Den inspirerar inte väljarna.” åBO UNDERRäTTE­LSER Torbjörn Kevin SLOPA SPECIALREG­LERNA Riksintern­aten har genom sina särskilda villkor kunnat plocka russinen ur friskoleka­kan. Det vill regeringen ändra på.

Från utbildning­sdeparteme­ntet hävdas att man finslipar på en remissprom­emoria som ännu inte är offentlig. Men i ett informatio­nsblad redovisas intentione­rna.

En sådan är att begreppet riksintern­at avskaffas i lagstiftni­ngen och att de skolor som i dag omfattas av detta särskilda regelverk ges samma status som friskolor. Vidare att de särskilda bidrag som lämnas för verksamhet­en vid riksintern­aten tas bort och att rätten att ta ut avgifter för skolverksa­mheten avskaffas. Inackorder­ingstilläg­get föreslås däremot bli kvar, men på samma villkor som för elever på andra skolor. Statsbidra­g ska även fortsättni­ngsvis utgå för utlandssve­nska elever, men beloppet ska vara detsamma oavsett vilken skola eleven väljer. Det rör sig alltså om en skolpeng med den skillnaden att det är staten, inte kommunen, som betalar den. DAGENS NYHETER om turerna kring Lundsbergs internatsk­ola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland