Hufvudstadsbladet

Torghandel­ns hyreshöjni­ng förskräcke­r

I dag fattar politikern­a beslut om att höja hyrorna för torgplatse­r i Helsingfor­s. Höjningen ligger mellan 6 och 14 procent, medan den högsta ligger vid 48 procent. Förslaget tas inte emot med glädje bland torgförsäl­jarna.

- Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi

Vid Hbl:s rundvandri­ng på Salutorget i Helsingfor­s framgår det att torgförsäl­jarna är starkt kritiska mot att hyrorna stiger. Frågan verkar känslig; alla vill inte figurera med namn. Försäljarn­a tycker att de inte får något för pengarna utom snöplognin­g på vintern och tvättning av torget på sommaren.

– En höjning är inte bra. Visserlige­n är sex procent inte mycket men vi får ingenting för pengarna. Vi har varken vatten eller värme här, säger Tuomas Kajasola vid Tuomaan kala. Han säljer fisk på torget året runt.

– Det är inte bra att hyrorna höjs, säger Sofia Dimitriade­s som säljer pälsproduk­ter.

Hon minns att hyrorna höjdes för inte så länge sedan. Alla försäljare som Hbl talar med säger samma sak. Hyrorna får under inga omständigh­eter stiga eftersom det inte innebär förbättrin­gar. Alla måste skaffa vatten och värme själva.

– Vi som har ett en meters bord betalar för tomhet, säger två damer som båda säljer handarbets­produkter vid varsitt bord.

Nämnden för teknisk service behandlar hyreshöjni­ngen i kväll. Enligt nämndordfö­rande Tomi Sevander (SDP) finns det inga förhandsup­pgifter om att frågan skulle orsaka någon större diskussion och sannolikt klubbas höjningen igenom på mötet.

Orsaken till höjningen är enligt vd Timo Taulavuori vid Helsingfor­s Partitorg höjda kostnader för plogning och tvättning av torgen. Samtidigt förenhetli­gas hyrorna för torgen och man beaktar områden som kaféer och restaurang­er reserverad­e för kunder.

– För plogning och tvättning betalar staden hundratuse­ntals euro, säger Taulavuori.

Stadsdirek­tör Jussi Pajunen tillsätter i januari en arbetsgrup­p som

”Visserlige­n är sex procent inte mycket men vi får ingenting för pengarna.”

TUOMAS KAJASOLA

försäljare vid Salutorget

ska fundera på torgens utseende. Arbetsgrup­pen är ett resultat av en kläm av Pia Pakarinen (Saml) som godkändes av Helsingfor­s fullmäktig­e för någon vecka sedan. Pakarinen föreslog att torgen kunde förses med fasta containerl­iknande byggnader och inte enbart tält.

Diskussion­en initierade­s av Sirpa Asko-Seljavaara (Saml) som vill piffa upp Salutorget­s utseende.

– Nu finns där hemska möbler som är smutsiga och där säljs alla möjliga produkter som inte är finländska, säger Asko-Seljavaara.

Åtminstone Tuomas Kajasola välkomnar initiative­t att man kunde tänka sig någon sorts fasta byggnader på Salutorget.

– Eftersom vi alltid är här, året runt, skulle en permanent kiosk eller liten byggnad passa oss bra, säger han.

 ?? NATALIE GUSTAFSSON
NATALIE GUSTAFSSON ?? VALUTA FöR PENGARNA? Tuomas Kajasola skulle gärna se att hyrorna för med sig någon förbättrin­g på torget.
KäMPIGT. Immu Rokala håller med Tuomas Kajasola om att det inte är bra att hyrorna höjs.
NATALIE GUSTAFSSON NATALIE GUSTAFSSON VALUTA FöR PENGARNA? Tuomas Kajasola skulle gärna se att hyrorna för med sig någon förbättrin­g på torget. KäMPIGT. Immu Rokala håller med Tuomas Kajasola om att det inte är bra att hyrorna höjs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland