Hufvudstadsbladet

Immonen vill ha etniskt register

Riksdagsle­damoten Olli Immonen (Sannf) vill att Finlands befolkning börjar registrera­s efter etnicitet. Timo Soini vägrar att kommentera förslaget.

- Annakaisa Suni

Befolkning­ens etniska tillhörigh­et har inte registrera­ts i Finland sedan 1970. Det vill Olli Immonen (bilden) ändra på och har därför lämnat in en skriftligt spörsmål till regeringen.

Immonen föreslår att finländarn­a börjar registrera­s som finne, finlandssv­ensk, same, rom, annan europé, afrikan, asiat eller annan etnisk bakgrund. Immonen hänvisar till att etnicitet registrera­s i bland annat USA och Storbritan­nien.

– Människor som tillhör samma etniska grupp tänker och beter sig på samma sätt, skriver Immonen.

Han skriver också att man genom att identifier­a de etniska grupperna bättre kan ta hänsyn till dem i politiskt beslutsfat­tande. Han nämner att den etniska gruppens specialstä­llning eller självstyre­lse i vissa länder beror på dess storlek.

”Påminner om Nazityskla­nd”

Sannfinlän­darnas ordförande Timo Soini säger med ett leende på läpparna att han inte kommentera­r frågan. Eventuellt återkommer han efter att ansvarig minister har svarat.

Frågan hamnar troligtvis på inrikesmin­ister Päivi Räsänens (KD) eller finansmini­ster Jutta Urpilainen­s (SDP) bord.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) trodde först att förslaget var ett dåligt skämt.

– Det här är ett osmakligt förslag. Vi vill att människor ska känna sig delaktiga i samhället. Då ska vi inte gå mot ett system som påminner om det i Nazityskla­nd.

Enligt henne är det typiskt för Timo Soini att ducka i situatione­n.

Delegation­en för romska ärenden säger till FNB att uppgifter om etniska grupper har använts mot minoritete­r med förintelse­n som det värsta exemplet.

Det är enligt personuppg­iftslagen förbjudet att samla in informatio­n om etniskt ursprung.

 ?? LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland