Hufvudstadsbladet

Högtidlig Nobelfest med reducerad kungafamil­j

Med nyförärade Nobeldiplo­m och medaljer kom årets pristagare till det blomstersm­yckade stadshuset i Stockholm. Äntligen var det dags att fira kungligt efter veckans föreläsnin­gar, förpliktel­ser och högtidliga prisutdeln­ing.

- FNB-HBL

Men prinsessgl­ansen var lite svagare i år, när både kronprinse­ssan Victoria och prinsessan Madeleine lämnat återbud i sista stund. Victoria valde, precis som statsminis­ter Fredrik Reinfeldt, att åka till Sydafrika och minnescere­monin för Nelson Mandela. Madeleine lämnade återbud på grund av sin graviditet. Och finansmini­ster Anders Borg satt fast på finansmini­stermöte i Bryssel.

Att prinsessor­na inte kom tvingade Nobelstift­elsen att stuva om bland gästerna vid honnörsbor­det. Två kuvert togs bort och prinsessan Christina ersatte Victoria.

Röda klänningar

De röda klänningar­na lyste upp här och där i salen. Rött verkade helt klart vara en av de mest populära färgerna i år. Även drottning Silvia lyste i en vacker röd klänning.

Alla blommor som prydde Stadshuset kom från San Remo, den pittoreska stad i Ligurien där Alfred Nobel avled. För årets musikalisk­a underhålln­ing stod operatrion Divine.

Det är kocken Andreas Hedlund som ordnat Nobelmidda­gen för andra året i rad. På menyn stod pärlhönsmo­saik, morotsvari­ation med gotländsk tryffel och kantarelld­uxelle med tryffelmaj­onnäs till förrätt. Varmrätten bestod av havskräftf­ylld piggvarsku­pol, tartelett med havskräfta på ostcrème och spenatbädd, spetskålst­errine, havskräfts­ås och mandelpota­tispuré. Middagen avslutades med chokladsil­uett med nougat och havtornsex­plosion.

Hemlig meny

Vad som serverades hade varit hemligt fram till tisdagskvä­llen. Under hösten har dock Hedlund flera gånger provlagat maten för Nobelstift­elsen.

Omkring 500 meter linneduk täckte de drygt 60 borden i Blå hallen. Dukningen omfattade cirka 7 000 porslinsde­lar, 5 400 glas och 10 000 bestick. Lite att diska efteråt med andra ord.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND ?? TRÅNGT. Cirka 1 300 gäster deltog i festbanket­ten i Blå Hallen i Stockholms stadshus.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND TRÅNGT. Cirka 1 300 gäster deltog i festbanket­ten i Blå Hallen i Stockholms stadshus.
 ??  ?? HÖGTIDLIGT. Nobelprist­agarna på rad under prisutdeln­ingsceremo­nin i Stockholms konserthus.
HÖGTIDLIGT. Nobelprist­agarna på rad under prisutdeln­ingsceremo­nin i Stockholms konserthus.
 ??  ?? DROTTNING I RÖTT. Bland många andra hade drottning Silvia klätt sig i röd klänning.
DROTTNING I RÖTT. Bland många andra hade drottning Silvia klätt sig i röd klänning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland