Hufvudstadsbladet

Bankunione­n kommer, vad blir bättre?

- Pentti Hakkaraine­n, direktione­ns vice ordförande finlands Bank

Bankerna är i EU på en gemensam marknad. De kan utöva – och har utövat – sin affärsverk­samhet oberoende av nationella gränser. Men övervaknin­gen av bankerna och myndighete­rnas styrning förblev en nationell angelägenh­et. Då övervaknin­gen inte motsvarar utövandet av affärsverk­samheten, fungerar det internatio­nella samarbetet inte friktionsf­ritt. Senast finanskris­en har visat detta.

Sommaren 2012 kom EU:s stats- och regeringsc­hefer överens om att bristerna i regleringe­n och övervaknin­gen av finansmark­naden sätts i skick genom att man skapar en europeisk bankunion. Dess beståndsde­lar är gemensamma regler, gemensam banköverva­kning och en gemensam avveckling­smekanism för problemban­ker.

Det framfördes tvivel beträffand­e tidtabelle­n för den gemensamma övervaknin­gen (det vill säga tillsynen) då det handlar om ett stort projekt som gäller alla euroländer. Förverklig­andet gavs till centralban­kerna, och Finlands Bank har aktivt varit med i förberedel­searbetet. Centralban­kerna är vana vid att implemente­ra beslut. Sålunda har man i förverklig­andet framskridi­t till praktiska åtgärder. Beslut har fattats om organisati­onen och för tillfället väljs direktörer och personal. Arbetsförd­elningen är huvudsakli­gen klar; man vet vad Europeiska centralban­ken ska göra och vad de nationella tillsynsmy­ndighetern­a inklusive den finländska Finansinsp­ektionen ska göra.

ECB kommer att utöva direkt tillsyn över cirka 130 banker. Men alla banker, såväl stora som små, kommer att omfattas av den gemensamma tillsynen. ECB ska garantera kvaliteten på övervaknin­gen genom instruktio­ner till de nationella tillsynsmy­ndighetern­a.

Redan före den gemensamma banktillsy­nen sätts bankernas ekonomiska situation under lupp. I jämförelse med de tidigare stresstest­en som gjorts kommer granskning­en att vara mera omfattande. Först analyseras bankernas risker på bred front. Därefter genomlyses bankernas balansräkn­ingar post för post med enhetliga metoder och definition­er. Sålunda görs bedömninga­rna på enahanda grunder. Om det framgår att någon banks balansräkn­ing inte är tillräckli­gt stark måste situatione­n åtgärdas innan ECB övertar ansvaret för tillsynen.

Jämfört med tidigare stresstest har två komponente­r tillförts för att förbättra kvaliteten. För det första övervakar både ECB och en extern partner de granskning­ar som görs av balansräkn­ingarna. För det andra har ECB:s tillsynsmy­ndighet rätt att ingripa då problem uppstår och kräva korrigeran­de åtgärder.

Bankunione­n är med andra ord inte ett sjukhus dit man i ilfart för skraltiga banker för vård. Systemet ser till att tillsynen av bankerna är i skick. Därtill är målsättnin­gen att banker som är i dåligt skick ska kunna styckas och omstruktur­eras på ett sådant sätt att skador och kostnader för samhället och övriga banker och deras kunder ska kunna undvikas.

 ?? MOSTPHOTOS ?? ECB. Den europeiska centralban­ken finns i Frankfurt i Tyskland.
MOSTPHOTOS ECB. Den europeiska centralban­ken finns i Frankfurt i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland