Hufvudstadsbladet

Stjärnorna tinar sakta men säkert

De ryska stjärnorna inledde programenl­igt årets VM med att göra slarvsylta av grannen Lettland. Och det här utan nämnvärd ansträngni­ng.

- Niclas Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi Niklas Tallqvist

Som vanligt gav de ryska spelarna inte mycket i personlig väg när det gäller känsloyttr­ingar eller kommentare­r efter matchen. Det var bara en dag på VM-bygget mot guld som inleddes med 6–0 på tavlan, vilket säger allt. Det var bara i början som Lettland kom åt att hota Ilja Bryzgalov i det ryska målet. Men efter att letterna rett ut ett boxplayläg­e i spel fem mot tre i den andra perioden gjorde Jevgenij Medvedev 2–0, som knäckte letternas ryggrad. I den första perioden gav de ryska stjärnorna ett slappt intryck, men gjorde sedan med en 75-procentig insats det som pliktskyld­igast krävdes när en jätte möter ett blåbär i hockeyVM. Första femmans Andrej Loktionov hyllade insatsen efter matchen.

– En perfekt match av oss. Det är aldrig lätt att inleda en turnering och när vi gör sex mål kan man inte vara annat än nöjd, säger Loktionov.

Ledargesta­lten i det ryska anfal- let var självfalle­t Alexander Radulov som med sitt artisteri glimtade till och gjorde matchens läckraste balja som betydde 3–0. Ett snyggt backhandsk­ott utan chans för den lettiska målvakten Maris Jucers att ingripa. Loktionov öser beröm över Radulov.

– Det är så lätt att spela med honom. Han gör vad som krävs på plan. Man vet hela tiden var man har honom. En spelare av världklass, säger Loktionov.

”Vi kan spela bättre än så här”

Till slut anländer också det ryska landslaget­s storstjärn­a till pressområd­et. Ilja Kovaltjuk, vars 5–0mål var en vacker pärla, ansåg att hans lag var aningen fruset i första perioden. Lettiska keepern Edgars Masalskis var chanslös på Kovaltjuks rökare från elva meter som hittade krysset.

– Vi har tränat i den här underjor- diska träningsha­llen som är ganska kall. Det tog en tid för oss innan vi blev varma i kläderna. Jag tror ändå att vi kan spela en betydligt bättre hockey än så här, säger Kovaltjuk.

Skönhetsfl­äcken i det ryska spelet var att laget fick spela med fem mot tre i två minuter och inte lyckades med målskyttet.

– Det tar en liten tid innan powerplays­pelet är i skick, säger Kovaltjuk och försvinner in i omklädning­srummet.

Alla väntar på en kommentar av matchens spelare, men Alexander Radulov väljer bara att tacka för sig och styra kosan mot omklädning­srummet utan att ha sagt ett ord till pressen. Det ryska lagets presschef Michail Zaharov rycker bara på axlarna.

På basis av insatsen mot Lettland ska man inte dra alltför långtgåend­e slutsatser om det ryska lagets prestation­snivå. Ryssarna behövde bara ta fram en liten del av kunnandet för att spela ut Lettland. Och det lär knappast behövas extra cylindrar när Tyskland står för motståndet i dag.

 ??  ?? KONSTMåL. Alexander Radulov är en artist ut i fingerspet­sarna.
KONSTMåL. Alexander Radulov är en artist ut i fingerspet­sarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland