Hufvudstadsbladet

Israeliskt flyg anföll mål i Syrien

Israeliska stridsflyg­plan ska ha attackerat en transport i Syrien av avancerade vapen som kan ha varit på väg till ärkefiende­n Hizbollah.

- Tomas Bengtsson/tt

Experter ser ett utslag av genuin israelisk oro och en markering mot Iran.

– Israelerna är oroade över att Hizbollah ska få avancerade luftvärnss­ystem, för det skulle ställa till betydande problem för Israel, säger Stefan Ring, militärstr­ategisk expert vid Försvarshö­gskolan, till TT.

Israeliska plan ska ha varit utanför syriskt luftrum, troligen över Libanon, när de avfyrade raketer mot mål i Syrien tidigt på fredagsmor­gonen. Beslutet togs av det israeliska säkerhetsr­ådet, lett av premiärmin­ister Benjamin Netanyahu.

Anonyma israeliska representa­nter bekräftar attacker- na för olika medier. Transporte­n innehöll avancerade raketer som enligt källorna hade inneburit en markant ”förändring” i utveckling­en av inbördeskr­iget i Syrien om de hade levererats, sannolikt till den libanesisk­a militanta rörelsen Hizbollah.

Bättre vapen

Netanyahu har varnat för att Israels militära insatser kommer att öka om vapen eller kemiska stridsmede­l når Hizbollah och så sent som i januari i år genomförde­s ett flyganfall mot en vapenkonvo­j i Syrien.

Också den republikan­ske amerikansk­a senatorn Lindsey Graham, som sitter i senatens försvarsut­skott, uppger att Israel bombat mål i Syrien.

Men även om senatorn och anonyma källor bekräftar attackerna är tystnad ännu den offentliga israeliska linjen.

– Vi kommentera­r inte på något sätt, säger Mark Regev, talesman för Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu, till TT.

Jan Hallenberg, säkerhetsp­olitisk analytiker på Försvarshö­gskolan, säger att Israel oroas av Hizbollahs upprustnin­g och alliansen IranSyrien-Hizbollah.

– Där vill Israel alltid se till att ha bättre vapensyste­m än sina motståndar­e. Då förbehålle­r man sig rätten att slå till på det här viset.

En maktdemons­tration

Hallenberg anser också att de israeliska stridsflyg­planen hade ett mer avlägset mål,

att skicka ett meddelande till Teheran.

– Det här är en maktdemons­tration: så här långt men inte längre.

Stefan Ring ser också attackerna som en markering av oro över att syriska regimens förfall och försvagnin­g skapar maktpoliti­ska tomrum i både Syrien och Libanon – tomrum som kan fyllas av fiender som är mer svårbedömd­a och i viss mån farligare än dagens regim.

Attackerna kan förvisso även ses som en markering mot Iran, säger Ring.

– Men jag tror också att det är fråga om en genuin oro från israelisk sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland