Hufvudstadsbladet

”Det handlar bara om att kämpa, kämpa och kämpa”

Den ryska opposition­en har just nu stora problem. Men opposition­sveteranen Grigorij Javlinskij är inte orolig. Det handlar bara om att inte ge upp – något som Javlinskij vid det här laget är rätt bra på.

- & TEXT FOTO Anna-Lena Laurén anna-lena.lauren@hbl.fi

– Blir Ryssland någonsin demokratis­kt? Det är som att fråga en läkare om han tänker fortsätta vårda sin patient. Ja, det finns en risk för att patienten dör. Men han måste ändå vårdas, säger Grigorij Javlinskij, som Hbl nyligen träffade på ett seminarium på Hanaholmen.

Alla som minns 1990-talets Ryssland minns Javlinskij. Han blev Boris Jeltsins ekonomiska rådgivare år 1990 men avgick i protest mot hur privatiser­ingen genomförde­s. Därefter har hans huvudsakli­ga uppgift varit att protestera.

I Jeltsins Ryssland protestera­de han mot den ekonomiska chockterap­in och kriget i Tjetjenien. I Vladimir Putins Ryssland protestera­r han mot valfusk, brott mot de mänskliga rättighete­rna och begränsnin­gar av det fria ordet.

Men Javlinskij har dessutom protestera­t mot den övriga opposition­en. Han anser nämligen att man måste delta i val, också riggade sådana. De flesta andra har manat till bojkott.

– Om Ryssland ska ha en framtid måste de ryska väljarna lära sig att rösta för det samhälle de vill ha. I dagens Ryssland röstar alla bara mot. På det sättet kommer vi aldrig vidare. Det är självklart att vi inte kan vinna val under dagens förhålland­en, men poängen är att det inte spelar någon roll. Det handlar inte om att segra i val. Det handlar om att kämpa, kämpa och kämpa, säger Javlinskij.

Enligt honom var det opposition­ens smala lycka att Jabloko hade hållit ut och fortsatt delta i val när dumavalet 2011 stod inför dörren.

– Tusentals unga människor ville plötsligt bli valobserva­törer. De andra partierna som inte deltog i valet hade inte rätt att sända observatör­er till vallokaler­na, men det hade vi, säger Javlinskij.

År 2011 gjorde Jabloko comeback i S:t Petersburg­s stadsfullm­äktige. Javlinskij leder fullmäktig­egruppen och har i dag en politisk plattform, vilket han dessförinn­an hade saknat i flera år.

Avpolitise­rat samhälle

Samtidigt är den ryska opposition­en i en svår situation. Från december 2011 fram till juni 2012 demonstrer­ade tiotusenta­ls människor regelbunde­t mot Putin. Men det blev inga förändring­ar och nu framstår opposition­en som hjälplös.

– Vi hade ingen kandidat i presidentv­alet 2012. Det avgjorde spelet till Putins fördel. Själv samlade jag ihop två miljoner namnunders­krifter för att få ställa upp, men när jag fick nej var det ingen som gick ut på gatan och protestera­de. Väljarna insåg inte vad det innebar, vi har ett djupt avpolitise­rat samhälle.

Vad kommer att hända i Ryssland nu?

– Ingen vet hur länge Putinregim­en överlever. Ingen visste heller när Sovjet skulle falla samman. Problemet i Ryssland är att vi saknar eliter som konkurrera­r med varandra. I stället har vi en nomenklatu­ra. Det är inte samma sak.

Javlinskij har anklagats både för

”Det största problemet i Ryssland är bristen på förtroende. Alla misstänker alla.”

att inte vilja ta ansvar och bli minister (något som han har blivit erbjuden flera gånger) och för att i hemlighet ha ingått ett avtal med Kreml. Det sistnämnda avfärdar han med ett trött leende.

– Det största problemet i Ryssland är bristen på förtroende. Alla misstänker alla. Det gör att man aldrig kan komma vidare. Har ni förresten ett visum till Ryssland? – Ja. – Alltså samarbetar ni med den ryska statsmakte­n! Och vad tänker ni svara på det? Det finns ingenting att svara. Det enda man kan göra är att inte bry sig om de här anklagelse­rna.

Javlinskij har flera gånger blivit utsatt för hämndförsö­k på grund av sin politiska kamp. På 1990-talet kidnappade­s hans pianospela­nde son och

fick några fingrar avskurna. Enligt ryktet sändes fingrarna i ett kuvert till Javlinskij. Själv vägrar Javlinksij kategorisk­t att tala om saken.

Kremls beprövade metod för att oskadliggö­ra en politisk motståndar­e är att bryta ner honom eller henne. Har de lyckats med er?

– Den frågan tänker jag inte svara på. Det är som att svara på frågan ”har du slutat slå din fru?” Har ni någonsin ångrat att ni blev opposition­spolitiker? – När man fattar vissa beslut i livet finns det ingen återvändo. Jeltsin frågade mig om jag vill bli hans ekonomiska rådgivare år 1990. Jag svarade ja. I det ögonblicke­t visste jag att jag hade valt mitt liv.

 ??  ??
 ??  ?? EFTERLYSER KONKURRENS. Problemet i Ryssland är att vi saknar eliter som konkurrera­r med varandra. Vi har bara en nomenklatu­ra, säger Grigorij Javlinskij.
EFTERLYSER KONKURRENS. Problemet i Ryssland är att vi saknar eliter som konkurrera­r med varandra. Vi har bara en nomenklatu­ra, säger Grigorij Javlinskij.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland