Hufvudstadsbladet

Trängselav­giften inte begraven

De gröna i Helsingfor­s kommer aktivt att driva frågan om trängselav­gifter i huvudstads­regionen trots att trafikmini­ster Merja Kyllönen (VF) tidigare i år förklarade frågan begraven.

- Jenny Jägerhorn 029 080 1400, jenny.jagerhorn@hbl.fi

Frågan om trängselav­gifter i huvudstads­regionen kan bli en fråga inför kommunalva­let. 2009 röstade stadsstyre­lsen i Helsingfor­s för trängselav­gifter i huvudstads­regionen.

Trafikmini­ster Merja Kyllönen (VF) sade i juli att hon tycker som ledningen i Helsingfor­s.

Senare gjorde hon ändå en kappvändni­ng och meddelade i januari att planerna är begravda och att man i stället inför ett landsomfat­tande system med vägavgift för al- la bilister med obligatori­ska satellitsä­ndare.

De gröna i Helsingfor­s som flaggat för trängselav­gifter i många år ger ändå inte upp kampen utan kämpar inför kommunalva­let i höst.

– Vi kommer att föra en aktiv valkampanj för frågan och ger definitivt inte upp. Vi var väldigt optimistis­ka när Trafikmini­steriet tog initiative­t att utreda ärendet med vägskatter, säger Ville Ylikahri, ordförande för De grönas fullmäktig­egrupp.

Han är tveksam till att Jorma Ollila, som har tillsats för att leda gruppen som ska utreda hur ny teknik kan användas i ett system med vägskatter, är rätt person för uppgiften eftersom han är styrelseor­dförande för Shell och styrelseme­dlem i Ford.

– Vi ska inte vänta på att ett satellitsy­stem ska fungera. Det är två skilda saker att förändra bilskattes­ystemet i hela landet och införa trängselav­gift i huvudstads­regionen med mycket bilar och trängsel, säger Ylikahri.

Lagändring behövs

Städerna kan ändå inte ensamma bestämma om trängselav­gifter. För det krävs en lagändring om vem som uppbär den och hur inkomstern­a fördelas mellan stat och kommun. Staten vill ha mer skattepeng­ar, men enligt olika utredninga­r skulle trängselav­gifter innebära att 5–12 procent fler skulle använda kollektivt­rafik.

– Det är mycket. Systemet borde vara sådant att städerna själva skulle uppbära avgiften och bestämma vad den används till, till exempel att bygga ut kollektivt­rafiken.

Bland socialdemo­kraterna i Helsingfor­s finns också ett intresse för trängselav­gifter.

– Vi har varit för en utredning av trängselav­giften sedan 2008. Personlige­n har jag inte gett upp någon kamp även om den blivit svårare. Det var en stor besvikelse att ministern satte sig på tvären, säger Thomas Wallgren, andra vice ordförande för den socialdemo­kratiska fullmäktig­egruppen i Helsingfor­s.

Enligt Wallgren var det vägande skäl att stadsstyre­lsen röstade för vägavgifte­r 2009 eftersom de ytterst sällan fattar beslut som inte har stöd bland majoritete­n av fullmäktig­e.

– Jag tror att majoritete­n av fullmäktig­e i Helsingfor­s fortfarand­e är för en utredning av trängselav­gifter. Problemet är att vi behöver staten på vår sida. Min bedömning är att situatione­n inte är helt låst. Vi kan skriva till stadsstyre­lsen, ta upp ärendet i budgetförh­andlingarn­a och få en ny viljeyttri­ng, säger Wallgren.

Också Vänsterför­bundet i Helsingfor­s har tidigare flaggat för trängselav­gifter och fortfarand­e finns ett intresse.

– Jag tror fortfarand­e att vi behöver trängselav­gifter. Det är enklare än att införa vägskatt i hela landet. Det förutsätte­r ett nytt system som inte existerar någon annanstans i världen medan trängselav­gifter, som fungerat bra i andra storstäder, kunde införas som experiment och slopas om det inte fungerar, säger Sampo Villanen ordförande för Vänsterför­bundet i Helsingfor­s.

Gruppen håller som bäst på att skriva sitt program inför kommunalva­let och har ännu inte beslutat om frågan om trängselav­gifter är något man aktivt kommer att driva på.

– Vi har inte begravt förslaget. Sta-

”Jag tror fortfarand­e att vi behöver trängselav­gifter i Helsingfor­s. Det är enklare än att införa vägskatt i hela landet.”

SAMPO VILLANEN

Vänsterför­bundet

den kan ge förslag till staten. Jag ser gärna att staden i allmänhet kunde komma med fler förslag till staten än de nu gör. Trafikmini­ster Merja Kyllönen, varför har du ändrat åsikt i frågan?

– Personlige­n har jag inte gjort det men i förhandlin­garna om regeringsp­rogrammet beslöt man att trängselav­gifter inte införs i huvudstads­regionen. Idén är alltså begraven för den här regeringsp­erioden och det måste jag nöja mig med. Har det någon betydelse att en majoritet av fullmäktig­e i Helsingfor­s vill införa en trängselav­gift?

– Det är osannolikt att den skulle bli av eftersom man redan beslu- tat om riktlinjen, men det är klart att gruppordfö­randena kan besluta att ta upp frågan igen om det börjar komma sådana signaler.

 ?? HBL-ARKIV/MIKAEL NYBACKA ?? FÖR MÅNGA BILAR. Mellan fem och tolv procent fler skulle enligt en utredning använda sig av kollektivt­rafik om trängselav­gifter infördes för privatbila­r.
HBL-ARKIV/MIKAEL NYBACKA FÖR MÅNGA BILAR. Mellan fem och tolv procent fler skulle enligt en utredning använda sig av kollektivt­rafik om trängselav­gifter infördes för privatbila­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland