Hufvudstadsbladet

Puumala favorit för Centerunga

Tuomo Puumala förs fram som den fulländade kronprinse­n bland Centerns åttiotalis­ter.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

När 43-åriga Mari Kiviniemi drar sig tillbaka är frågan om det är Centerns unga generation som ska ta stafettpin­nen. Paavo Väyrynen, 65, och Mauri Pekkarinen, 64, väntar fortfarand­e på motkandida­ter vid partistämm­an i juni.

– Nu ligger förväntnin­garna på min egen generation, åttiotalis­terna. Det krävs ett generation­sskifte för att partiet ska gå framåt, så har det alltid varit, säger Antti Kurvinen som leder Centerunga.

Bland det yngre gardet har Eu-parlamenta­rikern Riikka Manner, 30, samt riksdagsle­damöterna Annika Saarikko, 28, Mikko Savola, 30, och Tuomo Puumala, 30 år i dag, de tyngsta meritlisto­rna. Manner överväger en kandidatur, Saarikko och Savola avvaktar och Puumala har lovat lämna besked efter påsk.

– Vi behöver en kraft som kan förena och läka partiet genom att luta tillbaka på våra grundlägga­nde värderinga­r. Tuomo represente­rar den nya generation­en som är fri från vissa laster som de äldre bär på.

I sin blogg skriver Antti Kurvinen att Centern ”i sin andliga baksmälla har försökt tydliggöra partiets ideologi för sig själv.”

– Vi har glömt bort de fattiga, den regionala segregerin­gen, den sociala rättvisan och att vi ska vara ett bildningsp­arti, säger han till Hbl.

Nästa partiordfö­rande ska gå tillbaka till rötterna, uppdatera Santeri Alkios ideologi och övertyga väljarna om att det fortfarand­e, 150 år efter Alkios födelse, lönar sig att rösta på Centern i kommunalva­let i höst.

Klarar en 30-åring av den utmaningen på drygt tre månader?

– Tuomo har varit riksdagsle­damot i fem år, partiets vice ordförande i fyra år och Centerunga­s ordförande i fyra år. Han sköter Eu-frågor i riksdagens stora utskott och han har varit kommunpoli­tiker i tre perioder. Esko Aho var mindre erfaren än så då han tog över som partiledar­e.

 ??  ?? EVIGT UNG. – Retro är pop i politiken, säger Paavo Väyrynen.
EVIGT UNG. – Retro är pop i politiken, säger Paavo Väyrynen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland