Hufvudstadsbladet

Det andra Åland

- Tim Johansson

Det är fotografen Tatu Lertola som nämner det under vår resa i Åboland: En stor åboländsk skärgårdsk­ommun vore som ett andra Åland. Samma starka känsla av ö(des)gemenskap, en känsla som föds ur en gemensam miljö, ett gemensamt språk och liknande sinnelag.

Den första reaktionen är kanske negativ: Vad har öborna för rätt att grunda detta skärgårdsr­eservat? Men går det i stället att se Åland som ett föredöme? Det är ett vitalt samhälle som i kommunutre­darnas ögon ändå är alltför litet för att få leva sitt eget liv om det inte vore för att Åland skyddades av sina självstyre­lselagar och därmed får vara i fred.

Borde inte Finland vara fullt av små Åland som gör ett större avtryck än vad man förväntar sig av dem utifrån den lilla befolkning­en?

Ett Finland fullt av Ålandskopi­or är ändå en främmande tanke i kommundisk­ussionen. Att stärka existerand­e gemenskape­r är inte kommunutre­dningens ledstjärna. Den är mer kameral till sin natur och fokuserar starkt på framtida utgifter, och mindre på samhällsku­ltur.

Framgång föds ändå ur idéer och gemensamma visioner som speciellt i glesbygden springer ur stark lokal gemenskap. Det gäller ändå inte att romantiser­a alltför mycket. Starka lokala gemenskape­r kan också vara hämmande, inte bara möjliggöra­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland