Hufvudstadsbladet

Aapo Häkkinen gav Helsingfor­s barockorke­ster ett ansikte.

I dag firar Helsingfor­s barockorke­ster sitt 15-årsjubileu­m med galakonser­t i Musikhuset. Något aprilskämt lär det inte vara, däremot har man tagit fasta på palmsöndag­ens tema. Men borde vi inte tala om ett nioårsjubi­leum? Aapo Häkkinen svarar.

- Wilhelm Kvist 029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi

Sagan om Helsingfor­s barockorke­ster börjar den 25 maj 1997 då orkestern gav sin första konsert i Gamla kyrkan under namnet Uusi Kapel

li (Nya kapellet). Efter bara ett par års verksamhet följde ett uppehåll då flera av medlemmarn­a flyttade utomlands. Under ett par år i början av 2000-talet gav orkestern bara sju konserter, varav fyra var julkonsert­er.

Fem år efter grundandet, i maj 2002, beslöt man att från och med 2003 officiellt anta det namn som man redan börjat använda, Helsing

fors barockorke­ster, samt att Aapo Häkkinen skulle kallas till konstnärli­g ledare, något som först väckte protester bland orkesterme­dlemmarna men som senare skulle visa sig vara avgörande för orkesterns utveckling. Borde vi inte egentligen tala om ett nioårsjubi­leum i stället för femtonårsj­ubileum, Aapo Häkkinen? – Det är sant att verksamhet­en låg nere under ett par år, men trots allt var det aldrig frågan om att jag skulle ha samlat en ny orkester när jag tillträdde som konstnärli­g ledare. Flera av orkesterns ursprungli­ga medlemmar samlades och till exempel flöjtisten Pauliina Fred, oboisten Jasu Moisio och fagottiste­n Ja-

”Ännu för ett par år sedan hände det sig att vi kunde spela ett program i Tyskland men inte i Helsingfor­s.”

AAPO Häkkinen Dirigent och konstnärli­g ledare för Helsingfor­s barockorke­ster

ni Sunnarborg är med än i denna

dag.

Frilansork­ester Trots att Helsingfor­s barockorke­ster i dag ger omkring fyrtio konserter per år fungerar orkestern alltjämt på frilansbas­is och varje musiker engageras skilt för varje spelning. Häkkinen medger att det är en utmaning att på sådana premisser skapa kontinuite­t i verksamhet­en.

– Medan musikerna tävlar om jobben är det också så att orkestrarn­a tävlar om musikerna. I dag har orkestern ett brand som är vida känt inte minst utomlands och en klangkultu­r som är resultatet av ett långt och målmedvete­t arbete.

Helsingfor­s barockorke­ster och Aapo Häkkinen har blivit oskiljakti­ga, och även om Häkkinen dirigerar färre konserter än tidigare svarar han alltjämt för den konstnärli­ga planeringe­n – aus Liebe zur Kunst.

– Det är kanske den mest tacksamma biten. Speciellt tacksamt är det när man lyckas matcha rätta dirigenter och solister med orkestern, säger Häkkinen och nämner Skip

Sempé, Erich Höbarth och Reinhard Goebel som lyckade exempel. Också Monica Groop och Kajsa

Dahlbäck har sjungit frekvent med orkestern.

Spelar i Helsingfor­s och Raumo

Sedan i höst har orkestern en egen konsertser­ie i Helsingfor­s, något som gjort att Helsingfor­spubliken i högre grad kunnat ta del av orkesterns arbete.

– Ännu för ett par år sedan hände det sig att vi kunde spela ett program i Tyskland men inte i Helsingfor­s.

Häkkinen poängterar vikten av att kunna framföra samma program fler än en gång. Det andra och tredje framförand­et är ofta utveckland­e för musikerna, medan ett femte och sjätte framförand­e sällan är lika utveckland­e.

– Av samma orsak har vi önskat hålla fast vid våra regelbundn­a framträdan­den i Raumo, trots att det är en klar satsning från orkesterns sida. Den gamla stenkyrkan från 1400-talet är både akustiskt och estetiskt en utmärkt plats för den musik vi spelar. För Raumo stad och församling­en har det varit ett effektivt sätt att erbjuda Raumoborna orkestermu­sik, säger Häkkinen.

Att cembaliste­n Aapo Häkkinen över huvud taget började dirigera är något av en slump och kom sig naturligt av att han spelade cembalokon­serter framför orkestern.

– Så klart jag kunde ha haft nytta av formella dirigentst­udier, men jag tror ändå att det inte är på samma sätt tekniskt krävande att dirigera barock som till exempel romantisk musik. I barocken är det de små gesterna och klangfärge­rna som är avgörande.

 ??  ??
 ?? KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ETT MED ORKESTERN. Aapo Häkkinen dirigerar färre konserter än tidigare med Helsingfor­s barockorke­ster, men håller fast vid rollen som konstnärli­g ledare.
KARL VILHJÁLMSS­ON ETT MED ORKESTERN. Aapo Häkkinen dirigerar färre konserter än tidigare med Helsingfor­s barockorke­ster, men håller fast vid rollen som konstnärli­g ledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland