Hufvudstadsbladet

Flera kärnkraftv­erk byggs runt Östersjön

Ryssland den största byggaren och exportören just nu

-

Kärnkrafts­katastrofe­n i Fukushima för ett drygt år sedan har inte lagt sordin på byggandet av ny kärnkraft, tvärtom. Runt Östersjön finns planer på rekordmång­a nybyggen, inte bara i Finland.

I ryska Kaliningra­d har gjutarbete­na bör- jat på det ställe där två reaktorer ska leverera el om drygt fem år. Litauen slöt för sin del i veckan ett avtal om ett nytt kärnkraftv­erk som ska ersätta nedlagda Ignalina.

Ryssland är det land som bygger mest ny kärnkraft just nu. Landet exporterar också bland annat till Turkiet och Vietnam, som är nya kärnkrafts­länder.

Stuks tidigare generaldir­ektör Jukka Laaksonen ska jobba med säkerheten på de exporterad­e ryska kraftverke­n.

Förra veckan inledde Industrins Kraft anbudsförf­arandet för den fjärde reaktorn i Olkiluoto. Företaget har bett om bud från franska Areva, amerikansk-japanska GE Hitachi, Korea Hydro & Nuclear Power samt de japanska Mitsubishi och Toshiba.

Samtidigt pågår byggnadsar­betet på kraftigt försenade reaktor tre. Enligt den tidtabell som gäller nu ska den producera el 2014.

Fennovoima fortsätter med sina kartläggni­ngar inför kärnkrafts­bygget i Pyhäjoki. Bolaget har meddelat att det väljer antingen Areva eller Toshiba som leverantör i år eller nästa år.

Inga av de byggplaner för ny kärnkraft som funnits har lagts på is vare sig hos oss eller på annat håll efter katastrofe­n i Fukushima för ett drygt år sedan. Av länder med mycket kärnkraft är det bara Tyskland som fattat beslut om att köra ner kraftverke­n. Det ska ske fram till 2022.

Utan koldioxid

Motivering­arna för en utbyggnad i Europa varierar. De gemensamma nämnarna är beräkninga­r som visar på ett ökat elbehov och behovet av skära ned utsläppen av koldioxid. Men där Ryssland strävar efter en effektiv elprodukti­on och produktion för export vill länder som Polen och Litauen minska sitt beroende av rysk energi.

I Litauen underteckn­ade regeringen och Ge-hitachi ett avtal om ett nytt kärnkraftv­erk i torsdags. Det ska ersätta nedlagda Ignalina, men Litauen får också hård kritik bland annat från EU, för att avveckling­en av det gamla kraftverke­t inte går som tänkt.

Vid Finska vikens södra strand i ryska Sosnovyj Bor fortsätter byggnadsar­betet på två nya reaktorer. Inte heller här håller den ursprungli­ga tidtabelle­n, som det ser ut i dag blir det första nybygget klart 2015. I Sosnovyj Bor handlar det delvis om att ersätta gamla reaktorer av Tjernobylt­yp.

– Att ersätta de gamla reaktorern­a förbättrar säkerheten betydligt mera än några ändringsar­beten, säger Heikki Reponen, chef för närområdes­samarbetet på Strålsäker­hetscentra­len Stuk.

Reponen understryk­er ändå att Ryssland gjort omfattande stresstest vid sina kärnkraftv­erk och lagt fram en åtgärdspla­n som nu genomförs i snabb takt.

Ett annat ryskt nybygge pågår i Kaliningra­d. Där planeras två reak- torer som kunde producera el också för grannlände­rna, bland annat Polen och Tyskland. Reaktorern­a ska enligt majoritets­ägaren Rosatom producera el 2017 och 2018.

Fortfarand­e vill Rosatom gärna ha in också utländska investerar­e i projektet. Förhandlin­gar har förts med bland annat franska Edf och italienska Enel.

Också i Vitrysslan­d framskride­r planerna på ny kärnkraft.

Ryssland är just nu det land som sammantage­t bygger och exporterar flest kärnkraftv­erk. Det är för att säkerställ­a säkerhetsn­ivån vid exporten som Rosatom nu anställt Stuks tidigare generaldir­ektör Juk

ka Laaksonen. Han börjar sitt nya jobb på måndag.

– Överlag har reaktioner­na varit positiva. Jag räknar med att min roll blir att se till att säkerheten vid de kärnkraftv­erk Ryssland exporterar håller internatio­nell nivå, säger Laaksonen.

”Överlag har reaktioner­na varit positiva. Jag räknar med att min roll blir att se till att säkerheten vid de kärnkraftv­erk Ryssland exporterar håller internatio­nell nivå.”

JUKKA LAAKSONEN Stuks förre generaldir­ektör som nu ska ansvara för säkerhetsf­rågor vid Rosatom.

Tanken är att alla nybyggen, också de på hemmaplan, sedan ska hålla samma standard. Just nu är export till Turkiet, Vietnam, Kina och Indien aktuell.

– Fukushima lärde oss att möjlighete­n till nedkylning av härden måste finnas också om all eltillför- sel bryts. Dessutom måste skyddsbygg­naderna hålla i alla lägen, så att ingen radioaktiv­itet läcker ut, säger Laaksonen.

Svenska planer

Men det är inte bara öster och söder om Finland kärnkrafte­n är aktuell. Sedan en lagändring i Sverige tillåter att man bygger ny kärnkraft för att ersätta gammal som ska läggas ned, har bland annat den statliga energijätt­en Vattenfall meddelat att man utreder möjlighete­rna till ett nybygge.

Vattenfall motiverar planerna med att utfasninge­n av gammal kärnkraft förändrar balansen på elmarknade­n och att det därför behövs ny kapacitet. Men för att den ska byggas måste den vara lönsam, menar bolaget.

Några konkreta tidtabelle­r eller placerings­planer har Vattenfall ännu inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland