Hufvudstadsbladet

Guldbaggar till Taube och Petrén

De svenska filmvetera­nerna Ann Petrén och Sven-bertil Taube kammade hem de tyngsta skådespela­rpriserna på årets Guldbaggeg­ala. Båda blev överraskad­e.

- Liv Sander Miranda Sigander TT Spektra

Sven-bertil Taube och Ann Petrén har vunnit var sin Guldbagge förut.

Taube prisades för sin roll i Richard Hoberts En enkel till Antibes. De har gjort flera filmer tillsamman­s och det är andra gången som samarbetet gett Taube en Guldbagge.

– Det här är ett drama som drivs av det mänskliga och det är något som intressera­r. Filmen handlar om föräldrar och barn och det har engagerat många, säger Taube.

Ann Petrén vann priset för bästa kvinnliga skådespele­rska för sin insats i Björn Runges Happy end. Hon hyllade regissören.

I Happy end spelar hon bilskollär­aren Jonna som har en deprimerad son.

– Det finns få sådana roller där man som kvinna tillåts vara mer än bara mamma eller fru. Jonna har också ett yrke, även om filmen till stor del handlar om relationen till sonen och hur man som förälder försöker att räcka till men inte lyckas, säger Ann Petrén.

Cecilia Nilsson och Jan Josef Liefers vann pris för bästa kvinnliga respektive manliga biroll för sina insatser i Simon och ekarna. Filmen var nominerad till 13 Guldbaggar, men tog hem två.

Men om det var veteraner som prisades i skådespela­rklasserna så var det debutanter­nas tur i att stiga fram i de andra klasserna. Lisa Aschans hyllade långfilmsd­ebut Apflickorn­a vann pris för bästa film. Hon och Josefine Adolfsson vann också pris för bästa manuskript. Aschan var bland de gladaste på galans efterfest.

– Jag tror att filmens kompromiss­löshet och att vi höll fast vid vår vision om vad vi ville förmedla under inspelning­en har bäddat för filmens succé, säger hon.

Ruben Östlund vann pris för bästa regi med sin laddade och omdebatter­ade film Play. I sitt tacktal tackade han de unga skådespela­rna som porträtter­ar ett killgäng som rånar jämnåriga med utstuderad­e metoder.

 ?? LEIF R JANSSON/SCANPIX ?? ANDRA GÅNGEN GILLT. Sven-bertil Taube vann en Guldbagge för sin roll i En enkel till Antibes.
LEIF R JANSSON/SCANPIX ANDRA GÅNGEN GILLT. Sven-bertil Taube vann en Guldbagge för sin roll i En enkel till Antibes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland