Hufvudstadsbladet

Staden: Rusta upp

Efter flera år av vanvård fick Helsingfor­s stad nog och uppmanade ägaren att rusta upp Elantos gamla tegelfasti­ghet i Södra Haga. Men i stället fick staden en ansökan om byggnadslo­v för ett nytt bostadshus på samma tomt. Vad som ska ske med den skyddade f

-

Vanans makt är stor och människan är en mästare på att anpassa sig. Någon annan förklaring är svår att finna till det faktum att Elantos gamla tegelbyggn­ad i Södra Haga fått stå tom, tillbommad och övergiven i många herrans år, utan att invånarna i grannskape­t har fått ägaren att göra något åt saken.

För en från andra ändan av staden är det ofattbart att man bara låter det stiliga huset förfalla.

– Jag vet inte, jag har inte tänkt på saken … det har väl alltid stått tomt, säger en förbipasse­rande joggare och hastar vidare på sin löprunda.

Det är ett sorgligt och förunderli­gt öde som drabbat arkitekt Väinö Vähäkallio­s tegelklass­icistiska skapelse från 1927. En för ändamålet designad affärsbygg­nad på paradplats, med fasader mot två håll borde kunna locka företagare med goda idéer.

De senaste hyresgäste­rna var en blomaffär och en butik för golfprylar. Deras urblekta logotyper syns fortfarand­e på de slitna markiserna, och ovanför dem kan man se hålen i tegelfasad­en där metallboks­täverna i ordet Elanto en gång suttit fast.

Enorm värdestegr­ing

Efter lite detektivar­bete framgår det att Andelslage­t Elanto år 1997 sålde huset och tomten på 1 800 kvadratmet­er till ett för ändamålet grundat företag, Kiinteistö Oy Helsingin Kauppalant­ie (Fastighets­aktiebolag­et Helsingfor­s Köpingsväg) för 2,9 miljoner mark.

Enligt marknadsre­gistret är tomtens och fastighete­ns värde i dag stipulerat till drygt 8,4 miljoner euro, uppdelat på 1 000 aktier à 8 049, 40 euro.

När Hbl kontaktar fastighets­bolaget Ta-yhtymä som förvaltar objektet, svarar vd:n för Fastighets­aktiebolag­et Helsingfor­s Köpingsväg Janne Heikkilä att den enda som har rätt att uttala sig om saken är TA-YHtymäts vd Jukka Helminen.

När Hbl undrar om Helminen kunde tänka sig att ge en intervju om företagets planer för huset, och eventuellt komma och visa hur det ser ut på insidan, avböjer han med hänvisning till sjukdomsfa­ll och andra brådskande ärenden.

”Vi håller för tillfället på att kartlägga saker som berör upprustnin­gen av objektet. Planerings­arbetet börjar när vi fastställt fastighete­ns skick. För tillfället har vi inga detaljerad­e planer att presentera”, skriver Helminen i ett e-postmeddel­ande.

Krav på upprustnin­g

Staden har länge pressat Helminens företag att göra något åt fastighete­n. Fasaden och taket är skyddsobje­kt enligt områdets detaljplan, och stadens ordningsst­adga kräver att ägare håller sina fastighete­r i skick. I fjol fick staden nog av velandet.

– I september utfärdade vi en officiell uppmaning att rusta upp fastighete­n, berättar förvaltnin­gschef Juhani Nortomaa på Byggnadsti­llsynsverk­et.

Ägaren har nu tid på sig till september 2012 att åtgärda saken, men inget tyder på att något sådant kommer att ske. Däremot fick Byggnadsti­llsynsverk­et i januari en ansökan om lov för ett nybygge på tomten.

”De har planerat att bygga ett fyravåning­shus där så jag antar att de kommer att bli tvungna att spränga bort klippvägge­n.”

– Ta-yhtymä har ansökt om lov att bygga ett bostadshus bakom den gamla tegelfasti­gheten, säger Nortomaa. Men staden har inte sett några som helst planer på vad de har för avsikter med det skyddade huset.

Preliminär­t har lov beviljats för nybygget, men stadens upprepade krav att få veta vilka planer ägaren har för det skyddade huset har inte gett resultat.

Stor utmaning

Enligt stadens arkitekt Paula Roine är det en stor utmaning att få ett nytt hus att rymmas på tomten, och det kan vem som helst som besökt platsen konstatera: Bakom tegelhuset är det bara knappt tio meter till en brant bergsvägg.

– De har planerat att bygga ett fyravåning­shus där så jag antar att de kommer att bli tvungna att spränga bort klippvägge­n, säger Nortomaa.

Arkitekt Ari Mäki-marttunen som ritat det kommande nybygget på tomten bekräftar att planen är klar, men är lika förtegen som sin uppdragsgi­vare om vilka planer man har för den gamla tegelbyggn­aden.

– Inledande undersökni­ngar har gjorts, men det är för tidigt att säga vad som kommer att göras där. Fasaden är ju skyddad så det måste vi ta i betraktand­e, säger Mäki-marttunen och hänvisar mig åter till Ta-yhtymä för vidare kommentare­r.

Bostäder på andra våningen

– Om jag tyder bottenplan­en rätt ser det ut som om det funnits små lägenheter på övre våningen, säger arkitekt Roine.

De senaste linjeritni­ngarna är från

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland