Hufvudstadsbladet

”Militärråd­et ger inte ifrån

Det egyptiska parlaments­valet var ett steg i rätt riktning – men landet är långt från en verklig demokrati ett år efter att protestern­a på Tahrirtorg­et började. Forskare ser hur militärråd­et biter sig fast i makten.

-

Förhoppnin­garna var stora när arabvårens revoltvind­ar svepte ned Hosni Mubarak från makten i fjol. Men många är besvikna nu.

– Det är speciellt ungdomarna och kvinnorna som är besvikna – det står tydligt att det inte blev någon riktig revolution utan att det mäktiga militärråd­et sitter kvar vid makten. Ungdomarna ser militären som ett hinder för förändring­arna och kvinnorna fruktar att deras inflytande i politiken slopas helt, säger akademifor­skare Susanne Dahlgren vid Helsingfor­s universite­ts forskarkol­legium.

Både Dahlgren och överstelöj­tnant Juha Mäkelä, forsknings­officer vid Försvarshö­gskolans strategisk­a institutio­n, påpekar att revolten bara är början på en lång övergångsp­eriod.

– Man kan tala om en femårspe- riod innan transition­en är över – Egypten är bara i början, säger Juha Mäkelä.

Han ser negativt på utveckling­en i Egypten sedan revolten.

– Politiken och säkerhetsl­äget är kaotiskt. För de vanliga egyptierna har livet blivit svårare. Arbetslösh­eten har stigit och kriminalit­eten har ökat markant.

Dahlgren påpekar att turismen har minskat klart.

Vägrar släppa makten

Det enda som nu ändrat är enligt Susanne Dahlgren att de islamistis­ka krafterna har blivit en central del av politiken – men det var helt väntat.

– Alla som följer med Egypten visste att de kommer att vinna första gången det ordnas ett fritt val.

Hon säger att det Muslimska brö-

”Man kan tala om en femårsperi­od innan transition­en är över – Egypten är bara i början.” JUHA MÄKELÄ Forsknings­officer vid Försvarshö­gskolan

draskapets parti – som fick 47 procent av platserna i underhuset – och det nygrundade salafistpa­rtiet – som fick 24 procent – länge har jobbat på gräsrotsni­vå bland de fattiga och hade en stark stödbas klar.

Både hon och Mäkelä tror att militärråd­et som styrt Egypten sedan Mubarak störtades kommer att hålla sig kvar vid makten. Orsaken är inte bara att få säga sitt om politiken utan till lika stor del ekonomisk – militären kontroller­ar stora delar av landets ekonomi och det är inget generalern­a är villiga att ge ifrån sig.

– Militärdik­taturen fortsätter – efter sommarens presidentv­al sker det bara bakom kulisserna, säger Juha Mäkelä.

Båda forskarna tror också att Muslimska brödraskap­et har nått en kompromiss om maktdelnin­g med militärråd­et.

– Brödraskap­et är så ivrigt att få makten att det är villiga att kompromiss­a. De är dessutom överraskad­e över rivalerna salafister­nas framgång i politiken, säger Dahlgren.

Att salafister­na nu är med i partipolit­iken i stället för att syssla med jihadism är ett bra tecken enligt Dahlgren.

Mäkelä tror att Muslimska brödraskap­et anser sig vara beroende av generalern­as välvilja.

– Man måste beakta att islamistpa­rtierna var förbjudna under Mubaraks tid, och de är rädda för att de förbjuds igen om de inte går med på kraven.

Tydliga tecken på militärråd­ets strävan att hålla makten syns redan nu.

– De kräver att man i den nya grundlagen skriver in immunitet för dem, att militärbud­geten ska vara hemlig och att partierna inte ska få ändra arméns position utan att generalern­a godkänner det, säger Mäkelä.

Oro på Sinaihalvö­n

Mäkelä är oroad över det försämrade säkerhetsl­äget i landet. Han säger att vapen strömmar ut från Libyen och att man bland annat har hittat luftvärnsm­issiler, som omvärlden gett de libyska rebellerna, hos motståndsg­rupper i Egypten.

– Extremistg­rupperna på Sinaihalvö­n har fått tag på tyngre beväpning och de utgör ett säkerhetsh­ot som ledningen tar på allvar. Israel har gett Egypten lov till undan-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland