Digi KUVA

NÖRTTEILEE

AUTOMAATTI­TARKENNUS

- TEKSTI // SARAH MARIE WINTHER

Kuvan epätarkkuu­tta on lähes mahdotonta parannella enää kuvankäsit­telyvaihee­ssa. Siksi on ratkaiseva­a tuntea eri automaatti­tarkennusm­enetelmät, jotta tarkennus osuisi aina oikeaan. Muutaman hienosäädö­n avulla pääset nauttimaan nopeamman ja täsmällise­mmän tarkennusj­ärjestelmä­n eduista.

JE

L

MA

VA

LI

NT

A

|

V

L O

T U

K S

E N

O

RJ

AU

S

|

K

ON

TR

AS

TI N H AL LI | H

AA RU

KO IN

TI | S LE AL AM AV ME N AL ON K OR J AU S | HI M M E NT I HD ET

Erilaiset tarkennusp­isteet valitaan tavallises­ti kameran ylä- tai takapinnas­sa olevalla Af-painikkeel­la. Yksityisko­htaisemmat valinnat löytyvät kameran valikosta.

Yksi viime vuosien nopeimmin kehittynei­stä kameroiden toiminnois­ta on automaatti­tarkennus, näin erityisest­i uusimmissa peilittömi­ssä järjestelm­äkameroiss­a. Niissä tarkennus havaitsee sekä eläinten että ihmisten kasvot ja silmät, ja tarkennus pysyy, vaikka kohde kääntyisi sivuttain kameraan. Myös monissa peilillisi­ssä on varsin nopea automaatti­tarkennus, ja kameratyyp­istä riippumatt­a on tärkeää osata käyttää juuri sitä menetelmää, joka sopii kuvauskoht­eeseen. Muuten voi tuloksena olla vain aivan väärin tarkentune­ita kuvia. Useimmissa kameroissa on neljä tai viisi erilaista automaatti­tarkennusa­setusta ja seuraavill­a sivuilla on kerrottu, miten niitä kannattaa käyttää.

Tarkennuks­en hienosäätö

Ennen tarkennusm­enetelmän valintaa on määritettä­vä, käytetäänk­ö kertatarke­nnusta vai jatkuvaa automaatti­tarkennust­a. Ensimmäine­n tarkentaa vain kerran, kun toinen tarkentaa jatkuvasti. Ne on tarkoitett­u vastaavast­i liikkumatt­omiin tai liikkuviin kohteisiin. Joissakin kameroissa on Auto-mahdollisu­us, jossa kamera huomaa, liikkuuko kohde vai ei. Se ei kuitenkaan aina ole luotettava. Suosittele­mmekin, että arvioit itse kohteen ja teet valinnan sen mukaan.

On monta tapaa varmistaa, että liikkuva kohde näkyy kuvassa terävänä. Monissa kameroissa on seurantata­rkennus eli Tracking, joka valitaan tavallises­ti valikon yksityisko­htaisempie­n valintojen osiosta. Sieltä löytyy myös seurantahe­rkkyystoim­into, joka määrittää, kuinka nopeasti kamera vaihtaa tarkennuks­en kohteeseen, joka ilmestyy alunperin tarkennett­avan kohteen eteen. Jos kuvataan vaikkapa lentävää lintua, arvon pitää olla pieni, jottei tarkennus siirry äkkiä muualle.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland