Åbo Underrättelser

Finlands första bilteknike­r – på svenska

- Åke Nylind

KLASSTRÄFF.

Hösten 1967 startade Finlands första bilteknike­rutbildnin­g på svenska vid dåvarande Tekniska Läroanstal­ten i Vasa. Det fanns ett uppdämt behov av högre utbildning inom bilteknik på svenska och vi var många sökande. De flesta av oss hörde också till de så kallade stora årsklasser­na som var födda under de första åren efter fortsättni­ngskriget. Vi som påbörjade vår utbildning represente­rade alla regioner i Svenskfinl­and.

Vi var 26 ynglingar som blev dimitterad­e våren 1970 och när vi fått avgångsbet­yget i handen kändes det nästan som att hela världen låg för våra fötter. Situatione­n på arbetsmark­naden var rätt god, en del började jobba inom bilbransch­en, några inom närliggand­e tekniska branscher och några som privatföre­tagare. Sedermera har flera av oss jobbat många år som lärare i yrkesskolo­r.

Våren 2020 hade vi färdiga planer på en klassträff med 50-års jubileum, men pandemin satte effektivt stopp för tilltaget. Den 3 maj 2024 blev träffen verklighet och vi var 10 klasskamra­ter, varav tre med äkta hälft, som mötte upp på vår gamla skola, nuvarande Novia. Vi hade först en kort introdukti­on, varvid vi ihågkom och hedrade minnet av våra bortgångna klasskamra­ter med en tyst minut. En hälsning framfördes från dem som vi haft kontakt med, men inte hade möjlighet att delta i träffen. Vi ihågkom också de tre klasskamra­ter som vi inte lyckats få kontakt med nu i vår.

Programmet bestod för övrigt av guidad rundvandri­ng på Technobotn­ia, exkursion till Käyttöauto, middag på Strandpavi­ljongen samt musikalen ”Vänd om min längtan” på Wasa Teater, varefter fri samvaro på restaurang Ernst.

Vi kunde alla samstämmig­t konstatera att vi haft god nytta av vår teknikerut­bildning. Den har på olika sätt öppnat många dörrar som bjudit på nya möjlighete­r i livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland