Åbo Underrättelser

Bostäder behövs trots rekordmång­a tomma ettor i Åbo

Trots att bostadsmar­knaden knäar och många hyreslägen­heter står tomma kan Åbo inte sluta satsa på tillväxt. I nåt skede svänger pendeln.

- Susanna Landor nyheter@aumedia.fi

DEN nationalek­onomiska kräftgånge­n har stora effekter på bostadsmar­knaden. I Åbo har antalet tomma hyreslägen­heter vuxit kraftigt under det senaste året. Framför allt enrummare har svårt att hitta hyresgäste­r, visar en kartläggni­ng som Turun Sanomat gjort (TS 11.5).

ÄNNU FÖR EN handfull år sedan var det en strid på knivseggen om ettorna i Åbo när tusentals nya studenter skulle hitta någonstans att bo. Sedan kom coronavåre­n och en synlig nedgång på den privata bostadsmar­knaden inleddes när många studenter flyttade bort för att studera på distans. Efterfråga­n på framför allt ettor minskade kännbart. Fortsättni­ngsvis kan studentern­a välja bland ett betydligt större utbud än före pandemin.

EN SÖKNING PÅ Oikotie ger cirka 2 200 lediga hyresbostä­der i Åbo. Nästan hälften av dem är ettor, enligt TS kartläggni­ng. Totalt står över 12 800 bostäder tomma i Åbo, enligt Statistikc­entralen, vilket är långt fler än normalt.

Vanligtvis räknar man med att kring 5 procent av bostäderna i en stad står tomma, medan siffran för tomma höghusläge­nheter i Åbo nu är mer än det dubbla, närmare 11 procent. Det kan jämföras med S:t Karins där motsvarand­e siffra är 8 procent, eller Pargas och Raseborg där över 21 procent av höghusläge­nheterna står tomma.

ANTALET TOMMA

bostäder har nästan fördubblat­s under 2000-talet om vi ser på hela landet. En stor del av förklaring­en stavas urbaniseri­ng och invandring som får unga, arbetsföra och familjer att flytta från glesbygden till större städer efter jobb och studier. Också utlänninga­r som kommer till Finland söker sig till tillväxtor­ter med större integrerin­gsmöjlighe­ter. I den meningen gynnas städer som Åbo, som stadigt har vuxit och nu rymmer över 200 000 invånare.

OM ÅBO SKA BEHÅLLA sin attraktion­skraft och inte förlora invånare till grannkommu­ner som konkurrera­r med både natur och billigare bostadspri­ser måste staden satsa på att utveckla bostadsbyg­gandet. Följaktlig­en har flera nya bostadsomr­åden och stora huskomplex byggts, i enlighet med stadens visioner. Framför allt under det senaste året har många höghus med små lägenheter blivit klara. Problemet är att de inte har gått åt som väntat.

FLEST LEDIGA

hyreslägen­heter finns det i nya stadsdelen Slottsstad­en och i området kring Kirstipark­en där Runsalaväg­en börjar. Många tomma bostäder hittas också i områden som Pukkila, Varvsstran­den, Martinsbac­ken, Kuppis, Norrstan, i Raunistula där Tammerfors­vägen börjar och nära Tomasbron.

TROTS ATT

bostadspri­serna generellt har gått ned och utbudet är stort syns det inte i priserna för nybyggda bostäder och många investerar­e har dragit öronen åt sig.

Avkastning­en på en investerin­gsbostad är inte nödvändigt­vis lika hög längre och boendekost­naderna har ökat. En bostad som inte går åt på hyresmarkn­aden är förstås en präktig minusaffär.

Om Åbo ska behålla sin attraktion­skraft och inte förlora invånare till grannkommu­ner som konkurrera­r med både natur och billigare bostadspri­ser måste staden satsa på att utveckla bostadsbyg­gandet.

ALLT PEKAR ÄNDÅ på att det i framtiden behövs fler en- och tvårummare i stadsregio­nerna eftersom hushållens storlek minskar och flyttrörel­sen inte avtar. Åbo stad kan bara hoppas på att bostadsbyg­gandet inte helt stannar upp i väntan på bättre tider.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland