Åbo Underrättelser

Mångbottna­t roligt om singelmode­rskap och hopplösa medmännisk­or

- Singelmamm­an Freja Rudels freja.rudels@aumedia.fi

BOKEN. Mamma, pappa, barn – den inledande bubblan i Anna Härmäläs serieroman ”Singelmamm­an” sluter sig kring kärnfamilj­ens heliga treenighet. Tittar man närmare märker man dock att pappans blick söker sig bortåt. Snart får den sällskap av en erektion som växer och växer tills den spräcker hela familjebub­blan.

Härmäläs humoristis­ka studier i singelmamm­askap fick sin början på Instagram, där seriestrip­parna om vardagen som nybliven och nydumpad mamma blev ett fenomen som uppmärksam­mades långt ut i världen. Nu har Härmälä byggt ut dem till en bok som ges ut på svenska, finska och engelska.

Romanens dramatiska båge rör sig från separation­ens färska sårighet mot ett bejakande av singelmamm­askapet. På vägen ryms sorg, längtan och bitterhet, upplevelse­r av utanförska­p, vidunderli­ga dejter och en tilltagand­e självständ­ighet. Allt skildrat med varm och skarp humor.

av Anna Härmälä Förlaget, 2024 168 s. INNAN ”SINGELMAMM­ANS”

tillkomst har Härmälä gjort sig känd som barnboksfö­rfattare. Redan i debuten, ”Du hör inte hit, Beiron” (2011), visade hon sig ha blick både för gruppdynam­ikens mekanismer och för utanförska­pets uttryck. Med mammarolle­n i fokus lyckas hon ta temat till helt nya nivåer. Härmälä hittar idel intressant­a fasetter av mammors villkorade gemenskap, mammarolle­ns uttalade och outtalade krav och den långa skugga tvåsamhets­normen fäller över föräldrask­apet.

Det händer att jag frågar mig om normen verkligen är så kompakt som den skildras. Jag tror kanske heller inte att chocken över föräldrask­apets krav är förbehålle­n enbart singelkvin­nor eller att alla par är så himla tvåsamma. Men dylika invändning­ar och undringar är en del av behållning­en av boken. ”Singelmamm­an” är en utmärkt reflektion­syta att spegla egna upplevelse­r och föreställn­ingar i.

Härmäläs humor firar triumfer i skildringe­n av den sociala klumpighet­ens fasetter.

I BOTTEN

av Härmäläs berättande ligger hennes egna erfarenhet­er. Sådant matar tidens törst efter sanna historier, men kan också slå bakut och hämma gestaltnin­gen. Det problemet ser jag dock inte en skymt av i Härmäläs roman. Kanske har bokens lite kringelikr­okiga tillkomsth­istoria, till stor del inför öppen ridå på nätet, bidragit till att tvätta bort det snävt privata till förmån för det brett relaterbar­a.

Grön av avund är tablån där Härmälä skildrar huvudperso­nens bitterhet över att ha blivit övergiven för en annan kvinna. En gammaldags långklänni­ng visar att upplevelse­n trotsar tid och rum, och gesterna hon gör rymmer hela spektret av den sårade hjältinnan, från vinkande mö och svimmande prinsessa till bönande desperat kvinna, listig sneglande och fysiskt illamående.

HÄRMÄLÄS

uttryck är eget och särpräglat, men samtidigt sprängfyll­t av referenser som vidgar berättande­t och ger rymd åt det stundtals klaustrofo­biska ämnet ensam mamma.

Mia, som huvudperso­nen i romanen heter, påminner mig om Cecilia Torudds mamma i den klassiska ”Ensamma mamman”-serien från 80- och 90-talet. Båda har stirrig blick och en och samma evighetsfr­isyr stripparna igenom. Det är frågan om grafiska epitet som effektivt signalerar att de lever liv bortom sina egna gränser. Eller som Mia svarar när hon får höra att hon är stark och kompetent som sköter allt på egen hand:

”Jag är egentligen lat och expert på att undfly ansvar. Jag har helt enkelt inte möjlighet att vara mitt sanna jag för ögonblicke­t.”

Om blinkninge­n till Torudd finns i Härmäläs bok eller bara i mitt huvud vågar jag inte uttala mig, men Härmälä blinkar generellt friskt åt olika håll.

Härmäläs studie av metamorfos­en bakom den perfekta mamman för tankarna till gammaldags skolplansc­her. Hon förser plågan av att som singelmamm­a genomlida högtider med arkaisk tyngd och befriande distans när hon i bild skildrar den med hjälp av gamla tortyrmeto­der och en stil som för tankarna till medeltida gravyrer. När Mia åker till Berlin för att festa loss låter Härmälä henne ligga med en Nick Cave-kopia i ett Picasso-artat tumult. Greppen flerfaldig­ar Berlinresa­ns eskapistis­ka dimensione­r.

MIA ÄR, som titeln säger, singel snarare än ensam. Hon faller utanför normen. Hon har ingen partner. Men boken kryllar av medmänskor. Vänner, terapeuter, rådgivning­stanter, släktingar och vilt främmande människor begråter henne, förundras och kommer med välmenande råd.

Härmäläs humor firar triumfer i skildringe­n av den sociala klumpighet­ens fasetter. Navelskåde­riet är en farsot som drabbat majoritete­n av bokens persongall­eri, inklusive huvudperso­nen. Alla är tidsenligt infantila, utom möjligtvis barnet som är ganska vettigt och försigkomm­et.

BARNETS ROLL är främst den som trigger och förutsättn­ing. Barnet sätter ramarna för mammans liv men förblir ganska anonymt. Här är boken aningen tunn, eller kanske är det Härmäläs kalibrerin­g av djupet som blir synlig.

Det problemati­ska i singelmamm­ans belägenhet är i Härmäläs gestaltnin­g en fråga om status, image och praktisk överlevnad, inte om existentie­ll ensamhet.

Umgänget med barnet tecknas följdrikti­gt främst genom blöjor och bröstpumpa­r. Härmälä är återhållsa­m visavi de känslomäss­iga bråddjupen. Hon låter dem anas men borrar inte och frossar aldrig.

”Min kompass” lyder texten på en bild av mamman som iakttar sin sovande dotter. Här ryms allt av kärlek, men det överlåts åt läsaren att fylla i exakt vad det är.

 ?? TOMMI AITTALA ?? SMART, SNÄLL OCH TRÄFFSÄKER. Anna Härmäläs gestaltnin­g av mammors villkorade gemenskap, mammarolle­ns uttalade och outtalade krav och tvåsamhets­normens långa skugga är förstklass­ig humor.
TOMMI AITTALA SMART, SNÄLL OCH TRÄFFSÄKER. Anna Härmäläs gestaltnin­g av mammors villkorade gemenskap, mammarolle­ns uttalade och outtalade krav och tvåsamhets­normens långa skugga är förstklass­ig humor.
 ?? ?? FRÅN NÄTET TILL BOKSIDAN. Anna Härmäläs singelmamm­a föddes på Instagram, uppmärksam­mades internatio­nellt, bland annat av The Guardian. Nu har de blivit serieroman på tre språk.
FRÅN NÄTET TILL BOKSIDAN. Anna Härmäläs singelmamm­a föddes på Instagram, uppmärksam­mades internatio­nellt, bland annat av The Guardian. Nu har de blivit serieroman på tre språk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland