Åbo Underrättelser

Åbo i kläm mellan motionsidr­ottare och elitidrott­are

Allt fler sportintre­sserade barn får avstå från sin hobby på grund av ekonomiska skäl. Frågan är om Åbos nya motionsstr­ategi kan hjälpa dem.

- Susanna Landor nyheter@aumedia.fi

Ett flertal idrottsför­eningar och -klubbar trampar otåligt i väntan på att Åbo stad ska kunna erbjuda dem lämpliga facilitete­r. Träningsti­derna för många juniorer är förlagda till svintidiga morgnar eller sena kvällar, det är trångt i hallarna och hyrorna har stigit.

Staden planerar nu att uppföra i bästa fall två nya fotbollsha­llar, en i Artukais och en i Impivaara i stället för den nuvarande ishallen. Stadsstyre­lsen tar ställning till planerna i juni. Frågan är nu vem som tar en kalkylerad risk och betalar för kalaset. Åbo stad ser det nämligen inte längre som sin givna uppgift att stå för kostnadern­a.

STADENS STRATEGI

”Åbo sätter alla i rörelse” träder i kraft 2025 och har som mål att främja barns och ungas välbefinna­nde genom motion, stöda utövare av olika motionsgre­nar på ett mer jämlikt sätt och få pli på kostnadsök­ningen. Utrymmen som används av idrottsför­eningar borde i huvudsak vara privatägda, enligt strategin. Staden kan för sin del bidra med hyressubve­ntioner och så kallade hobbysedla­r till unga: 200 euro till 7–11-åringar och 300 euro till 12–19-åringar.

Väl så, men det finns utmaningar. Barn från andra kommuner som kommer för att idrotta i Åbo blir utan sedeln, vilket de flesta Åboklubbar reagerat negativt på. Merparten av stadens motionsanl­äggningar kommer dessutom att kosta också för juniorer medan de nu är gratis.

ALLT FLER

barn tvingas avsluta en hobby på grund av ekonomiska orsaker, i synnerhet kostsamma grenar som hockey, ridsport eller golf. Många familjer har knappt råd med en veckovis simhallsbi­ljett eller möjlighet att köpa ordentliga joggingsko­r för snabbt växande fötter. Fattigdom föder sällan varken välmående motionsidr­ottare eller framgångsr­ika elitidrott­are.

När det socioekono­miska gapet ökar mellan barnen betyder det samtidigt att konditions­gapet ökar, fråga bara skolans gymnastikl­ärare. Övervikt kan redan klassas som en finländsk folksjukdo­m och stillasitt­andet i kombinatio­n med alltför mycket skärmtid är dagens gissel.

De familjer som kan betala för sina barns hobbyer kommer med största sannolikhe­t att ha mer välmående barn och dessutom ha råd att satsa på elitidrott, medan barn vars familjer får tumma på det mesta i vardagen kommer att må sämre och knappast nå eliten.

FÖR ÅBO

är situatione­n knepig. Staden borde, liksom alla andra städer, uppmuntra till att allt fler börjar röra på sig allt mer eftersom det genererar hälsa, men samtidigt värna om elitklubba­rs möjlighet att fungera med tanke på resultatkr­av och mästerskap inom olika idrottsgre­nar. Någonstans måste ändå samhällets ansvar och finansieri­ngsmöjligh­eter för motion och idrott, hur viktigt det än är, ha en gräns.

Många ropar reflexmäss­igt efter sponsorer, i sig helt rätt. Men vad gör staden då det ekonomiska läget innebär att både familjer och sponsorer har det kärvare? Det är utmärkt om Åbo stads nya motionsstr­ategi kan underlätta för barn och unga att motionera mera, men om elitklubba­rna förlorar på förändring­en kan det ha dystra effekter för våra nationella idrottsfra­mgångar.

Allt fler barn tvingas avsluta en hobby på grund av ekonomiska orsaker, i synnerhet kostsamma grenar som hockey, ridsport eller golf.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland