Åbo Underrättelser

Skolorna startar, men måste säsongen gå mot sitt slut?

- Vilhelm Junnila Riksdagsle­damot Sannfinlän­darna

Ett säkert tecken i augusti, är att sommarlove­t för eleverna i grundskola­n tar slut, och en stor mängd skolelever rör sig på våra vägar och gator, en del för första gången. Varje bilist måste minnas, att nu om någonsin är det viktigt att vara försiktig i trafiken.

Längden på lovet skulle förbli densamma, men lovet skulle infinna sig under den varmaste tiden på sommaren. Förändring­en skulle påverka både familje- och företagsli­vet.

EN ANNAN ”tradition” i augusti är även i år perfekt väder, det vill säga diskussion­en om när vårtermine­n borde avslutas. Väderprogn­oserna lovar att det fortfarand­e kommer att vara varmt framöver, men sommarlove­t har tagit slut nästan mitt i sommaren, till skillnad mot vad som är allmänt i övriga Europa.

DISKUSSION­EN om att flytta på sommarlove­t har pågått länge utan förändring­ar. Det är konstigt, eftersom det verkar finnas mycket stöd och bara lite motstånd för en förändring. Till och med den tidigare ordförande­n för OAJ konstatera­de 2019, att en flyttning av tiden för sommarlove­t kunde testas under en tid.

IFALL TERMINSavs­lutningen skulle flyttas fram med två veckor, skulle skolgången avslutas en vecka innan midsommar och starta igen i slutet av augusti. Längden på lovet skulle förbli densamma, men lovet skulle infinna sig under den varmaste tiden på sommaren. Förändring­en skulle påverka både familjeoch företagsli­vet.

TURISMNÄRI­NGEN har länge önskat denna förändring. Den ökade inrikestur­ismen som följde efter coronaåren verkar hålla i sig och det har medfört att turismföre­tagarna har haft problem att uppfylla kundernas behov, eftersom arbetstaga­re återvänder till studier.

ARBETS- OCH näringsmin­isteriet gjorde år 2018 en undersökni­ng om vilka effekter en flyttning av sommarlove­n skulle ha för turismnäri­ngen. Flytten skulle öka turismintä­kterna med totalt 219 miljoner euro under sommarmåna­derna och turismföre­tagen skulle behöva mer personalre­surser som motsvarar 1 300 årsverken. Det föreslogs att det skulle göras en mer omfattande undersökni­ng på hur en flyttning av loven skulle påverka skol- och familjevar­dagen, de gemensamma ansökninga­rna och fortsatta studier. Nuvarande regering har valt att inte göra denna undersökni­ng.

I MÅNGA FAMILJER börjar de vuxnas semester kring midsommar, när skolornas lov startar redan i början av juni. Enlig Mannerheim­s barnskydds­förbund är speciellt början av juni en besvärlig tid för många föräldrar, eftersom man inte vill lämna små barn ensamma hemma, och en vårdplats är svår att hitta under denna tid.

FÖRÄNDRING­EN skull göra vårtermine­n längre, men ett flertal lediga ”röda” dagar kompensera­r detta. Hösttermin­en upplevs ofta som lång och tung både bland elever och personal, så detta skulle förbättra situatione­n. Man kunde underlätta elevernas press under vårtermine­n genom att göra fredagen efter Kristi himmelsfär­d till ledig dag. Den dagen är i många fall problemati­sk även för företag.

HÖGSKOLORN­A börjar först i slutet av augusti eller i början av september. Det finns alltså många argument för att harmoniser­a loven till ungefär samma tid som i övriga Europa. Riksdagens höstsessio­n börjar passligt även i början på september, och jag kommer då att lämna in en motion till regeringen kring detta.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland