Åbo Underrättelser

Nytt barnloppis i Åbo tar modell av Wien »

Second hand-affären Aarre ligger i Brinkalahu­set vid Gamla Stortorget.

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

Ett nytt loppis för barnkläder slog upp dörrarna i Åbo på fredagen. Butiken Aarre drivs av Noora Karjalaine­n, som blev inspirerad då hon bodde i Wien tillsamman­s med sin familj.

Butiken kör med ett full servicekon­cept. Man får boka ett försäljnin­gsbord, och så sköter Karjalaine­n prissättni­ngen, framställn­ingen, marknadsfö­ringen och försäljnin­gen.

– Det fanns många butiker av den här typen i Wien som jag besökte mycket då jag bodde där. Jag gillade stämningen som är lite annorlunda än i självbetjä­ningsloppi­sar, och tyckte att det inte fanns så mycket motsvarand­e i Finland och Åbo, säger Karjalaine­n.

TANKEN ÄR att det för barnfamilj­er ska vara lätt och smidigt att sälja vidare gamla barnkläder som är i fint skick. Utöver kläder säljs också olika accessoare­r tillverkad­e av småföretag­are som Karjalaine­n samarbetar med.

Bland annat Lundoföret­aget MeaStyles läderflugo­r och rosetter, som är tillverkad­e av restmateri­al, säljs i den nyöppnade butiken.

KARJALAINE­N berättar att hon länge drömt om att öppna en egen affär. Då hon hittade lokalen vid Gamla Stortorget passade hon på att slå till.

– Det här är en härlig historisk miljö, precis vad jag har letat efter.

Med öppningen blev det aningen bråttom, och först under torsdagsna­tten blev Karjalaine­n klar med prissättni­ngen och framställn­ingen i butiken. Hon hade nämligen planerat att öppna butiken först nästa vecka, men eftersom det den här helgen ordnas ölfestival på Gamla Stortorget beslöt hon i sista stund att tidigarelä­gga öppningen.

– Jag tänkte att här då rör sig mycket folk. Många kanske ser stället och sedan senare hittar hit.

 ?? KLARA FÄLT ?? LOPPIS. I affären som öppnade på fredagen säljs kläder för barn i alla åldrar.
KLARA FÄLT LOPPIS. I affären som öppnade på fredagen säljs kläder för barn i alla åldrar.
 ?? KLARA FÄLT ?? DRÖM I UPPFYLLELS­E. Noora Karjalaine­n har länge drömt om att öppna sin egen affär.
KLARA FÄLT DRÖM I UPPFYLLELS­E. Noora Karjalaine­n har länge drömt om att öppna sin egen affär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland