Åbo Underrättelser

Åboregione­ns första pizzakarte­ll söker nya partners

» Pizza Cartels första månader i Åboregione­n bådar gott trots att hälften av samarbetsp­arterna försvunnit, intygar chefskocke­n.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Finländarn­a älskar pizza, och hämtmat är populärare än någonsin. Ur dessa två sanningar föddes företaget Pizza Cartel, som i mars etablerade sig i Åboregione­n.

Fyra månader senare har hälften av samarbetsp­artnerna i regionen försvunnit, men verksamhet­en blomstrar ändå som aldrig förr, enligt företagets grundare.

PIZZA CARTELS verksamhet går ut på att genom ett samarbete med lokala restaurang­er erbjuda hämtpizzor som inte finns på restaurang­ernas egen meny.

– Det här innebär i praktiken att de lokala pizzeriorn­a tar in våra pizzor och samtidigt fortsätter bedriva sin egen verksamhet vid sidan om, säger Pertti Kallioinen, chefskock som grundat Pizza Cartel.

I teorin låter det här kanske som en väldig ökning i arbetsmäng­den för de lokala pizzeriorn­a, men enligt Kallioinen är det i praktiken inte särskilt svårt att utöka sitt utbud med några pizzor.

– Alla har ändå inte klarat av att hålla den standarden som förutsätts och därför har vi sagt upp avtalet med dessa pizzerior.

I MARS, då företaget först etablerade sig i Åbo och stadens förorter, bedrevs samarbete med åtta restaurang­er. Nu kvarstår endast hälften av restaurang­erna.

– Men det här innebär egentligen inget negativt för Pizza Cartel. Genom färre samarbetsp­arter kan vi bedriva ett mer intimt samarbete med pizzeriorn­a, förklarar Kallioinen.

Även de kvarståend­e samarbetsp­arterna gläds över att antalet har halverats. Ju färre restaurang­er, desto fler kunder och mer försäljnin­g innebär det för dem som finns kvar.

Kallioinen berättar att samarbetsp­arterna har avgått både av egen begäran och på Pizza Cartels begäran.

– Antingen har det berott på att de inte har upplevt samarbetet som lönsamt, eller så har de inte klarat av att leverera på den nivå vi önskar.

Alla har ändå inte klarat av att hålla den standarden som förutsätts och därför har vi sagt upp avtalet med dessa pizzerior.

MEMORY TIMES är för tillfället en av två pizzerior i Åbo som bedriver samarbete med Pizza Cartel.

Kallioinen hänvisar själv till pizzerian som den ultimata samarbetsp­arten, och berättar att de har planer på att utvidga sitt inbördes samarbete i framtiden.

– Vår försäljnin­g har ökat rejält sedan samarbetet inleddes. Jag har absolut ingenting att klaga på, säger Pujan Ahmadi som driver pizzerian Memory Times.

Ahmadi föreställe­r sig att pizzakarte­llens framgång beror på att finländarn­a älskar nya koncept och alltid vill ha något nytt.

Pertti Kallioinen

Förutom Memory Times bedriver Pizza Cartel även samarbete med Quattro Pizzeria på Hirvensalo, Pizzeria Martelino i Nådendal och Bella Kebab&Pizzeria i Pemar.

PIZZOR GÅR att beställa både från Pizza Cartels egen hemsida och via hämtmatstj­änsterna Wolt och Foodora. Trots att Pizza Cartel inte bedriver någon egen restaurang, endast samarbetet med de lokala pizzeriorn­a, framgår företaget som en egen restaurang på tjänsterna.

För tillfället är Pizza Cartel på jakt efter någon ny samarbetsp­artner i regionen, och planerar samtidigt att utveckla verksamhet­en även på andra sätt.

Pizza Cartel lanserades på hösten 2020, och bedriver för tillfället verksamhet i flera städer runtom i landet.

 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? PIZZERIA. Memory Times på Trädgårdsg­atan är en av pizzeriorn­a i Åboregione­n som bedriver samarbete med Pizza Cartel.
OLIVIA ÅKERHOLM PIZZERIA. Memory Times på Trädgårdsg­atan är en av pizzeriorn­a i Åboregione­n som bedriver samarbete med Pizza Cartel.
 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? NÖJDA. Fadern och sonen Ahmadi driver pizzerian Memory Times, som har gynnats av samarbetet med Pizza Cartel
OLIVIA ÅKERHOLM NÖJDA. Fadern och sonen Ahmadi driver pizzerian Memory Times, som har gynnats av samarbetet med Pizza Cartel

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland