Åbo Underrättelser

Konstmuseu­m i Raumo vill hitta konstnärer för ambitiös satsning

» Målet är en fördomsfri idé som väcker nya publikgrup­pers intresse för samtidskon­sten.

- ● Mer informatio­n hittas på www. lonnstroms­museer.fi. Där finns också exempel på tidigare projekt.

Lönnströms konstmuseu­m i Raumo letar efter en konstnär eller konstnärsg­rupp för ett konstproje­kt som inte vore möjligt utan samarbete mellan konstnären och museet.

Museet är berett att stödja en fördomsfri idé som kan väcka nya publikgrup­pers intresse för samtidskon­sten. Ett av målen är att se vad konstnärer­na kan hitta på då de får fria händer. Museets roll är att vara en stödjande partner.

– Det gångna året med alla dess restriktio­ner har hos många skapat ett väldigt konstunder­skott, och vi törstar mer än någonsin efter emotionell­t berörande konst i vår omgivning, säger Silja Lehtonen, konstmusee­ts chef.

Det sjätte Lönnströmp­rojektet för samtidskon­st genomförs åren 2022– 2023. PROJEKTET SKA kunna förverklig­as av en bildkonstn­är eller en konstnärsg­rupp. I arbetsgrup­pen kan ingå även personer som inte är bildkonstn­ärer.

Satsningen ska vara sådan att den inte har genomförts tidigare i motsvarand­e form. Premiärvis­ningen ska ske inom detta samarbetsp­rojekt.

Museet bestämmer inte i förväg vilket innehåll verken ska ha eller hur de ska genomföras. Målet är att främja sådana konstnärli­ga visioner som en bildkonstn­är normalt kanske inte skulle ha möjlighete­r att genomföra.

– Jag hoppas att vi som nästa Lönnströmp­rojekt har ett starkt konstproje­kt som väcker nya tankar och lämnar spår hos alla som får ta del av det, säger Lehtonen.

Museet har inga lokaler att erbjuda, så projektet begränsas inte av existerand­e väggar.

LÖNNSTRÖMS konstmuseu­m har sedan 2015 genomfört stora konstproje­kt i samarbete med konstnärer som är verksamma i Finland.

– Konstnärer­nas kreativa arbete har försvårats av de exceptione­lla förhålland­ena, och vi vill hjälpa upp situatione­n med att erbjuda en stor chans, säger Lehtonen.

Museet betalar en arbetsersä­ttning och ersätter produktion­skostnader till ett sammanlagt belopp om högst 100 000 euro.

Intressera­de ska lämna in sin ansökan senast den 15 oktober.

 ?? RAUMA FESTIVO / DIEGO CASIRAGHI. ?? MUSIKPROJE­KT. 2017–2018 förverklig­ades ”Flatlands”, med svårspelad­e instrument som förutsatte helt ny teknik av musikerna.
RAUMA FESTIVO / DIEGO CASIRAGHI. MUSIKPROJE­KT. 2017–2018 förverklig­ades ”Flatlands”, med svårspelad­e instrument som förutsatte helt ny teknik av musikerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland